16 September 2008

Info nie aku petik dari http://mimpiboneka.blogspot.com/2008/09/pas-terengganu-keluar-baris-demi.html .  Sendiri boleh baca dan buat pertimbangan.

Hujah penubuhan kerajaan baru pada September 16 (atau tarikh lain yang terdekat) oleh Anwar Ibrahim adalah mustahil, tidak boleh berlaku kerana parlimen tidak bersidang adalah karut!

 

Ini kerana mengikut Artikel 40a, Kurungan (2), sub-kurungan (a), Perlembagaan Malaysia, kuasa melantik seorang perdana menteri itu adalah semata-mata di atas perkenan dan budi bicara Duli Yang Maha Mulia DiPertuan Agong.

Article 40a

40a.

(2) The Yang di-Pertuan Agong may act in his discretion in the performance of the following functions, that is to say –

  1.  
    • (a) the appointment of a Prime Minister;

Seterusnya kriteria yang ditetapkan oleh Perlembagaan bagi DYMM Agong memilih seorang Perdana Menteri bukanlah takluk kepada hari apa, atau musim mana, sebaliknya tertakluk kepada kausa yang beri oleh Artikel 43, Kurungan (2), sub-kurungan (a) yang berbunyi.

Article 43

(2) The Cabinet shall be appointed as follows, that is to say –

  1.  
    • (a) the Yang di-Pertuan Agong shall first appoint as Perdana Menteri (Prime Minister) to preside over the Cabinet a member of the House of Representative who in his judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of that House; and

Maksud jelas yang menerkam bila Artikel 40(a) dan 43 dibaca bersama ialah: DYMM Agung boleh lantik ahli parlimen mana yang Tuanku berkenan, yang dalam pertimbangan Tuanku si-polan itu mendapat sokongan majoriti ahli parlimen.

Yang mana implikasi praktis Artikel 40(a) dan 43 dalam konteks polemik panas dewasa ini – samada Anwar Ibrahim mampu merealisasikan objektif ‘September 16’ – adalah tersangat mudah: DYMM Agong pada bila-bila masa boleh melantik Anwar Ibrahim (hatta orang lain) sebagai Perdana Menteri Malaysia jika Tuanku dapati Dolah Badawi itu sudah tidak mendapat sokongan majoriti ahli parlimen.

 

Tidak terkecuali apa juga pendapat UMNO yang dibawah tenyehan Dolah Badawi, atau Mustafa Ali jurucakapnya dalam PAS.

Langsung membawa saya ke poin kedua tentang isu hari ini.

Di manakah batas gunapakai ungkapan “bercakap atas kapasiti peribadi” bagi seorang pemimpin? Khususnya bagi seorang pemimpin parti politik?

 

Adakah dengan menggunakan frasa itu sebagai pelapik bagi pendapatnya yang bercanggah dengan pendirian rasmi parti, pemimpin itu merasakan dia telah menghormati displin parti?

 

Utusan Malaysia

Kerajaan baru mungkin tidak berlaku

 

KUALA TERENGGANU 10 Sept. – Penubuhan kerajaan baru oleh pakatan pembangkang pada 16 September ini seperti yang digembar-gemburkan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mungkin berlaku.

 

Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Mustafa Ali berkata, berdasarkan pengamatannya sebagai pengamal dan penganalisis politik, beliau secara peribadi membuat kesimpulan bahawa tidak mungkin berlaku perubahan kerajaan pada tarikh itu berikutan kekangan faktor teknikal dan politik.

 

 

Seperti yang saya tegaskan sebelum ini, Pakatan Rakyat memerlukan PAS. Dan hari ini jelas tesis ini bukan laku setakat memperihalkan survival Pakatan Rakyat, tetapi sama penting dalam skema kelangsungan hayat politik Abdullah Badawi dalam UMNO.

 

Makrifahnya Abdullah dan UMNOnya sudah diasak hingga ke penjuru. Demikian itu dalam meronta mendapatkan ruang bernafas (dan mengalih pandangan) segala aset dan senjata sulit yang ada digunakan. Maka berkokoklah Mustafa Ali.

 

Tetapi dalam cuba menolong Abdullah menyakinkan Malaysia dan mata dunia bahawa kedudukan Abdullah masih padu, ejen UMNO dalam PAS ini lupa bahawa keupayaan inteleknya agak terbatas.

 

Mustafa Ali yang semasa mudanya pernah mengidap ‘nervous breakdown’ (gila sungguh atau gila buat-buat, tidak dapat ditentukan) setelah parti menugaskan beliau berdebat dengan Kassim Ahmad (pengasas gerakan anti hadith Malaysia), sepatutnya tidak bercakap hal-hal teknikal yang perlukan penggunaan intelek.

 

Tambah pula bercakap songsang tentang isu yang sudah diputuskan dalam muktamar – yakni referandum ahli dan penyokong PAS – baru baru ini.

 

Muktamar merumuskan PAS akan melakukan segalanya untuk memperkasakan, menjayakan, Pakatan Rakyat. Maka itu apakah halnya dengan Mustafa Ali yang bercakap derhaka kepada suara keramat itu?

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Anwar Ibrahim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s