Sumbangan untuk GAZA

TABUNG AMAL & KONSERT AMAL UNTUK GAZA

Terpanggil untuk memberi komen tentang perkara nie.

Banyak betul Tabung Sumbangan untuk Gaza kebelakangan nie… ada yang yang dianjurkan oleh NGO, oleh Akhbar, oleh Parti Politik, oleh Masjid, oleh Persatuan, oleh Sekolah, oleh orang perseorangan dan bermacam lagi.

Ada Tabung Amal tu ditubuhkan oleh NGO atau Persatuan yang akan menghantar sendiri dana tersebut ke Gaza.  Mereka nie kebiasaannya bila buat Persidangan Akhbar mempunyai pelbagai rancangan dan gerakerja untuk dilaksanakan.  Mereka nie menumpukan sumbangan yang diperolehi kepada kepakaran dan kemampuan yang ada.

Ada kelompok pula yang mengutip dana amal nie tetapi tidak mempunyai ngo sendiri untuk melaksanakan bantuan di lapangan, jadinya mereka akan menghantar dana itu kepada mana-mana NGO yang memenuhi kehendak mereka dan yang berkenan dihati.

Bagi sumbangan kepada NGO yang ternama – pastinya ada pengecualian cukai diberikan, tetapi bagi NGO kecik-kecik, pejam mata sajelah.

Ada “Fund Raiser” atau Pengumpul Dana yang boleh kita gunakan untuk kempen-kempen sebegini tapi kebiasaannya mereka akan ambil komisen, paling sikit token biasa je… tapi selalunya dalam 10% ke 30%.  Tapi masih lagi boleh berbincang.

Di waktu nie juga, ramai yang nak buat jualan amal.  Saya tak nak komen banyak bab nie, tapi kalau nak ambil kesempatan dari kesengsaraan orang lain untuk menjual barang kita yang tak terjual – rasanya tak murni dan seronot lah pulak.  Dahlah tu, barang dijual harga ribu-ribu, sumbangan ke Tabung Amal hanyalah 5% je.  Patutnya bila dah nama amal – bagilah 80% ke Tabung, baki tu ambillah untuk kos minyak dan pengurusan – baru betul.

Nanti saya akan kongsi tentang “Sumbangan vs Sumbanganx”, “Pelancong Perang”, “3P-Projek pelbagai penyumbang” , “Projek Sama Pelbagai Penyumbang” dan yang berkaitan dengannya.

SHAHRUL PESHAWAR, Alor Setar

Advertisements

Leave a comment

Filed under Gaza, Humanitarian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s