Kematian A Kugan diklasifikasi kes bunuh

cepat-betul

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail hari ini mengklasifikasikan kes kematian Kugan Ananthan dalam tahanan polis, sebagai kes bunuh. Difahamkan siasatan sedang dijalankan.

Awal hari ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata satu siasatan penuh akan dijalankan terhadap kematian Kugan. Menurutnya, siasatan terperinci akan dijalankan walaupun laporan bedah siasat mendapat Kugan mati kerana terdapat cecair dalam paru-parunya.

Bercakap kepada pemberita di Kuching, Musa berkata pihak polis tidak akan melindungi sesiapa yang terlibat dalam kes kematian Kugan.

Kugan ditahan di Kajang pada 15 Januari lalu berhubung kes kecurian kereta. Lima hari kemudiannya, dia meninggal dunia ketika disoal siasat di Balai Polis Taipan, Subang Jaya.

Kematiannya telah mencetuskan bantahan awam menyebabkan keluarganya menangguhkan pengkebumiannya untuk melakukan bedah siasat kedua. Keluarganya yang tidak berpuas hati dengan kematian Kugan mendakwa dia didera polis kerana ada banyak kesan kecederaan pada tubuhnya walaupun laporan bedah siasat menunjukkan kematiannya adalah akibat paru-paru berair. Mayatnya kini berada di Pusat Perubatan University Malaya.

Difahamkan polis enggan membenarkan keluarganya melakukan bedah siasat kedua. Laporan polis Peguam keluarganya, Gobind Singh memberitahu Malaysiakini bahawa beliau akan memohon perintah mahkamah Rabu depan untuk memaksa pihak berkuasa melakukan bedah siasat.

Keluarga juga telah menghantar memorandum kepada ketua polis negara di ibupejabat polis Bukit Aman hari ini, menggesa supaya tindakan diambil terhadap anggota polis yang bertanggungjawab terhadap kematian Kugan.

Pada masa yang sama, satu laporan polis telah dibuat terhadap keluarga Kugan kerana menyerbu masuk ke bilik mayat Hospital Serdang malam Selasa lalu untuk melihat mayat Kugan.

Dalam reaksinya, Musa berkata anggota keluarga Kugan tidak sepatutnya pergi ke bilik mayat untuk melihat mayatnya kerana ia boleh dianggap sebagai mengganggu bahan bukti. Katanya, ia tidak seharusnya berlaku kerana pihak polis akan menjalan siasatan kerana terdapat satu laporan telah dibuat mengenainya.

Semalam, polis berkata, pihaknya akan mengambil kenyataan dari dua timbalan menteri yang turut hadir ketika anggota keluarga Kugan menyerbu masuk ke bilik mayat. Mungkin didakwa minggu depan Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri T Murugiah mengesahkan bahawa kematian Kugan dalam tahanan polis dikategorikan sebagai kes bunuh. Menurutnya, peguam negara telah menghubunginya pagi ini bagi memberitahu tentang perkara itu, untuk dimaklumkan kepada anggota keluarga mangsa serta orang awam. “Beliau (Abdul Gani) telah mengarahkan pihak polis untuk membuat siasatan rapi dan sekiranya proses siasatan berjalan lancar, kemungkinan besar orang yang terlibat akan didakwa di mahkamah minggu depan,” katanya kepada pemberita di Putrajaya, lapor Bernama. Murugiah meminta agar ahli keluarga mangsa supaya memberi kerjasama penuh dalam siasatan yang akan dijalankan. Keluarganya yang tidak berpuas hati dengan kematian Kugan mendakwa dia didera polis kerana ada banyak kesan kecederaan pada tubuhnya walaupun laporan bedah siasat menunjukkan kematiannya adalah akibat paru-paru berair.

Murugiah berkata beliau turut menerima aduan daripada anggota keluarga Kugan, yang antara lain tidak berpuas hati dengan laporan bahawa mereka membuat kecoh di rumah mayat Hospital Serdang, sedangkan mereka cuma merayu untuk melihat mayat Kuhan setelah lapan jam menunggu. Katanya, mereka juga mendakwa pihak polis gagal memaklumkan kepada ibu bapa atau ahli keluarga terdekat Kuhan dalam masa 24 jam setelah dia ditahan.

“Aduan ini akan saya majukan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Bernard Dompok supaya dapat diangkat dalam mesyuarat kabinet akan datang untuk dibincangkan,” katanya.

SHAHRUL PESHAWAR – Sesuatu mesti dilakukan segera.  Soal samada A Kugan bersalah atau tidak adalah perkara kedua.  Perkara pertama ialah nyawanya dah melayang.  Selepas daripada ini kalau ada orang lari dari sekatan Polis, langgar anggota Polis sedang bertugas semuanya adalah kerana takut nak berurusan dengan Polis.

Buatlah cerita Gerakhas yang setaraf dengan Hollywood pun, rakyat akan tetap tidak mempercayai pasukan Polis sekiranya perkara sebegini berlaku di Malaysia sebagaimana berlaku di negara asing dan negara jiran.  Asyik nak ikut telunjuk orang politik sampai hilang daya tumpuan dan profesionalisme?

Tengah tunggu campurtangan HINDRAF dalam kes ni.

 

Advertisements

1 Comment

Filed under Bencana Manusia, Humanitarian

One response to “Kematian A Kugan diklasifikasi kes bunuh

  1. hurm,,,,truk gak,,,i sbg sowg law stdent rse elok kte biakan kes ini diadili dgn sebaik2nya,,,yela,,nyawa owg kan,,,xkrela dye bgse ap or religion ape,,,,asalkn dye sowg mnusie,,,,sory 4 victim’s fmily…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s