MISI-MISI BANTUAN KEMANUSIAAN KE PADANG, INDONESIA

100_4623

Saya dapati beberapa pihak telahpun menghantar pasukan mereka “on the ground” dan ada yang telahpun menjalankan aktiviti bantuan kemanusiaan dan misi perubatan dan ada yang baru menghantar pasukan peninjau.

Apapun saya harap semua pihak dapat bekerjasama dan elakkan dari “photocopy” kerja-kerja bantuan antara satu sama lain. Mungkin tim-tim kemanusiaan dari Malaysia perlu mengadakan mesyuarat penyelarasan bagi memastikan semua pihak dapat memberikan bantuan maksima tanpa perlu bersaing dan berebut kawasan operasi. Ini pandangan peribadi saya, mungkin ada yang setuju dan mungkin tidak.

Dalam kesibukan di Padang, janganlah pulak kita lupakan mangsa Taufan Ketsana di Filipina.

Setakat pengetahuan saya, maklumat yang boleh dikongsi adalah seperti berikut:-

MALAYSIAN RELIEF AGENCY

Telah melancarkan “Tabung Kemanusiaan Sumatera” dan telah berada di Padang sejak 2hb Oktober lagi, bertugas di Rumah Sakit Siti Rahmah, kekuatan anggota 2 doktor dan 2 jururawat terlatih.  Untuk maklumat lanjut dan sumbangan sila hubungi Sdri. Fauziah Tahar, Pegawai Eksekutif MRA – hp 012 2096577 atau Dr. Mohd Daud Sulaiman – hp 012 2900150  SUA MRA.

GLOBAL PEACE MISSION MALAYSIA

GPM telah pun melancarkan Tabung Gempa Sumatera Barat. Tabung bertujuan untuk mengutip dana bagi membantu mangsa gempa terutamanya di dua kawasan yang teruk terjejas iaitu Kota Padang dan Pariaman. Misi pertama GPM akan ke Padang pada hari Isnin 5 Oktober 2009 dijangka membawa bantuan awal sebanyak RM20,000 ringgit untuk keperluan khemah dan makanan.

Sumbangan boleh dihantar terus ke pejabat GPM seperti aLamat di bawah atau dimasukkan ke akaun berikut :

Global Peace Mission
Bank Islam Malaysia Berhad – No Akaun 14 023 01 002922 4 atau
Maybank – No Akaun 564 221 611 602

Untuk maklumat lanjut, anda boleh berurusan dan menghubungi:-

En. Mohd Halimi Abdul Hamid, Exco GPM

2-2A Jalan GJ 2
Batu 5 1/2 Jalan Gombak
53100 Kuala Lumpur
MALAYSIA

Tel: +603-6188 3230  Fax: +603-6188 3233

INSAF MALAYSIA HUMANITARIAN RELIEF

Pasukan perubatan INSAF dan pasukan ‘Rapid Assesment’ akan bertolak ke Padang, Sumatera pada 8hb Oktober 2009. Pasukan perubatan yang diketuai oleh Dr Ahmad Abdul Wahid dan Dr Alvin Tan serta ‘Logistiction’ sdr Ishak Abd Kadir merangkap Presiden INSAF akan membawa bekalan ubat-ubatan dan peralatan khemah dalam Misi Kemanusiaan ini.
Namun begitu oleh kerana bekalan yang kami bawa hanya mampu bertahan untuk sementara waktu, pihak kami sangat mengalu-alukan bantuan sdr-sdr semua tak kira apa bentuk bantuan terutama bantuan kewangan.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Sdr. Onn Abu Bakar, Exco Insaf di talian 012 2205282
PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA

The Malaysian Red Crescent “Mass Cooking Team” comprises of 4 members and Clinton Cooker set were deployed to Padang,Sumatera together with the government humanitarian mission. They departed for Padang, Sumatera around 9.00 am this morning (2nd October 2009) from the Royal Malaysian Air Force Base, Subang for 10 days mission.

MERCY MALAYSIA

MERCY MALAYSIA SENDING SURGICAL AND MEDICAL TEAM TO PARIAMAN, INDONESIA TO TREAT EARTHQUAKE VICTIMS

Kuala Lumpur, 3 October 2009 – MERCY Malaysia will deploy a surgical and medical team consisting of an orthopaedic surgeon, a general surgeon, an anaesthetist, general practitioners (GPs) and nurses to treat the earthquake victims in and around Pariaman which is located some 80 km north of Padang, Sumatra.

After initial assessments conducted by MERCY Malaysia’s team, it was found that Pariaman (population 600,000), is the second-worst hit area and is in need of medical and relief assistance.  (read press release at their website)

Shahrul Peshawar, Alor Setar

Advertisements

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Di Minda Saya, Humanitarian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s