MRA hulur bantuan perubatan waktu malam


Sunday, 11 October 2009 11:55
Ma Jo, panggilan mesra kami kepada salah seorang staf di Puskesmas Pedusunan Kampung Tengah, telah memaklumkan bahawa kampung beliau, Kampung Malintang yang terletak sejauh 30 km dari Pariaman amat memerlukan pemeriksaan kesihatan kerana masih belum ada bantuan kesihatan yang sampai.

Setelah berbincang dengan rakan-rakan, kami pun terus membuat persiapan dan bertolak kekampung beliau jam 7:00 malam selepas klinik di Puskesmas Pedusunan tamat jam 6:30 petang. Kami sampai kira-kira jam 8:00 malam dan para penduduk telah pun menunggu kedatangan kami. Dengan berbekalkan cahaya lampu dari generator, kami terus beroperasi melayan pesakit seorang demi seorang sehingga kami kehabisan bekalan ubat yang dibawa.

Jumlah pesakit yang dirawat ialah seramai 83 orang dan kami berjanji akan datang keesokan hari untuk merawat mereka yang masih belum mendapat rawatan. Kami bertolak pulang jam 10 malam dan sampai di tempat penginapan dengan selamat jam 11 malam.

Staff Nurse Zai, Gee dan Wan sedang sibuk menguruskan ubat-ubatan untuk para mangsa gempaKlinik sedang berjalan diterangi cahaya lampu
Dr SuDr Dahlia
Dr DahliaDr Dahlia
Dr SuDr Su
Klinik sedang berjalan diterangi cahaya lampuDr Su
Staff nurse zarina dibantu oleh pegawai perubatan daerah menberikan ubat-ubatanTeam mra bersedia untuk menjalankan klinik bergerak pada waktu malam
Advertisements

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Human Rights, Humanitarian, IDP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s