Ulangtahun 8 Mac


8 Mac 2008 hingga 8 Mac 2010

Senario Semasa:-
Ada satu negeri telah dikebas semula oleh sang lanun bermata SATU.
Ada beberapa ahli parlimen dan adun yang rebah, tersungkur, tersandung dan keluar dari jalan yang disepakati atas pelbagai alasan – hilang keyakinan, silap pertimbangan dan yang terbaru demi agama, bangsa dan rakyat… hihihihi
Ada yang mati, ada yang dihina, ada yang terpecat, ada yang didakwa, ada yang didiamkan, ada yang jadi tulang belakang, ada juga yang menikam dari belakang.

LAWAN TETAP LAWAN
LAWAN SAMPAI MENANG…

Lupakan tu semua.

1. Anwar terus menjadi sasaran BN. Anwar terus menerus menjadi igauan paling menakutkan UBN.
Tak cukup Anwar, isterinya Wan Azizah pun dipalit sama, anaknya pun dijadikan mangsa juga. Anwar adalah musuh UBN yang cukup merimaskan. Pendedahan Anwar cukup mereka risaukan. Dikaitkan Anwar dengan isu liwat siri ke-2. Pelakonnya lebih “cerdik” dari Azizan dulu. Tapi faktanya tetap terpesong dan mengarut.

2. Dokongan kuat PAS didalam pakatan rakyat cukup tidak disenangi. Pelbagai usaha dilakukan untuk memecahkan ikatan persetiaan ini – kerajaan perpaduanlah diberikan nama… dicucuk sana dicucuk sini namun semuannya menemui jalan buntu… namun jarum halus ini telah berjaya juga mencucuk segelintir penyokong. Apapun, PAS adalah tulang belakang kepada pakatan, sokongan dan dokongan padu PAS hanya ALlah sahaja yang dapat membalasnya. Orang BN jadi ADUN besarkan rumah dan tambah kereta, orang PAS jadi ADUN pindah rumah kecil dan ada yang jual rumah dan tanah pulak.

3. Dokongan kuat DAP kepada Pakatan Rakyat turut menggusarkan UBN terutamanya didalam mengaut undi cina dan bukan melayu. Kejayaan kerajaan Pulau Pinang dan kerjasama erat PAS & DAP dalam kerajaan sah Perak adalah bukti komitmen pada di kalangan pemimpin dan penyokong Pakatan. Memang jelas perbezaan kita dari segi akidah dan ras, akan tetapi ada yang kita sokong dan sepakati bersama… atas titik persamaan inilah kita bekerja.

4. KeADILan adalah komponen paling lemah dalam Pakatan. Justeru, ianya akan diserang dari segenap sudut dan penjuru. Baik Wanita, Angkatan Muda dan seluruh jentera ranting dan cabang semuannya akan dipecah belahkan oleh UBN menggunakan segala ranjau yang mereka miliki termasuk beberapa orang “espion” yang duduk sibuk mengatur pergerakan parti.

5. Kejayaan pentadbiran Pakatan di LIMA buah negeri yang dimiliki amat menyenakkan perut pemimpin UBN. Setelah menjajah sebuah negeri pakatan – PERAK, serangan ditumpukan ke negeri-negeri yang lain. Beberapa tohmahan dan fitnah yang dikenakan telah dapat ditangkis dengan baik dan berhikmah, isu kepala lembu, PKFZ, Kg. Buah Pala, Perarakan Maulidur Rasul, isu ALlah, kuota perumahan, isu Air bersih, royalti petrolium dan sebagainya..

6. Bila TPM sanggup merendahkan diri memaklumkan kepada rakyat bahawa bolehlah dianggap kerajaan pakatan di negeri-negeri yang ditadbirnya gagal, ianya jelas menunjukkan bahawa TPM ini telah kehilangan punca dalam memberikan alasannya. Membandingkan kerajaan negeri dengan kerajaan pusat yang mempunyai bajet berbillion ada seperti membandingkan enjin parut kelapa dengan enjin jet kapal terbang (yang belum hilang).

7. BN semakin terdesak untuk memburukkan Pakatan. Walaupun kelihatan Pakatan sedikit porak peranda dalam dua tiga minggu nie ianya tidak langsung bermakna BN semakin kukuh. Krisis MCA, krisis PPP, krisis dalaman UMNO dan masalah kepimpinan dalam MIC terus berserabut malah semakin genting pula jadinya.

8. Penggunaan dua-tiga orang bekas orang Keadilan untuk menjadi juak umno, mengangkat martabat insaniahlah, karamah insaniahlah (whatever) sudah dijangka. Serangan demi serangan menggunakan media arus perdana (menteri) adalah lumrah dan tidak ada sengatan sangat. Tak luak apa pun, cuma mereka yang rasa syok sendiri saja.

Cukup setakat nie nukilan saya untuk ulangtahun 8 Mac. Semoga kerajaan negeri pakatan terus makmur dan sejahtera. Kitalah pilihan dan kehendak rakyat.

DARI RAKYAT KEPADA RAKYAT DEMI RAKYAT
Shahrul Peshawar

Advertisements

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s