bertemu Sestra Fauziah Tahar

Baru-baru ni aku berkesempatan bertemu dengan Kak Fauziah, kini menjadi aktivis Malaysian Relief Agency.

Kebetulan beliau berada di Perlis dan flight ke KL dari Alor Setar ada pada jam 6 petang (lebihkurang).  Jadi dia ada lebihan masa kurang lebih 3 jam, maka dia pun drop by di pejabat aku.

Boss aku pun memang kenal rapat dengan beliau dan biasa berkerjasama dengan dia dalam beberapa misi bantuan kemanusiaan sebelum nie.

Aku mula kenal Kak Fauziah ni semasa aku duduk di Tabung Bosnia-ABIM, masa tu aku fresh lagi baru habis belajar.  Kami menyertai kelas Bahasa Bosnia bersama, nama je Bahasa Bosnia tapi yang ajar tu mamat dari Sanjak, jadi bahasanya tu bahasa Sanjak le.

Kak Fauziah punya kemahiran istimewa, dia boleh menguasai bahasa isyarat, aku ada belajar few words dari dia, dan kini Kak Fauziah sedang melatih beberapa orang kawan-kawan istimewa sebelum mereka dihantar berkhidmat dengan beberapa buah hotel dan resort yang mesra orrang kurang upaya.  Macamana dia tak terror?  Dia bekas guru besar di sebuah sekolah khas di Selangor dulu.

Masa aku di Uzbekistan dulu (misi Malaysian Relief Agency Tashkent) aku pernah dapat berita tim Kak Fauziah (termasuk Kak Amirah n Kak Norma) mendapat kemalangan di Bosnia.  Sedih gaklah dapat cerita tu, tapi alhamdulillah diaorang semua selamat walaupun ada yang cedera ketika tu.

Masa aku di Afghanistan (misi Global Peace Malaysia), Kak Fauziah and tim termasuk (Kak Pah dan Kak Norma) ada melawat aku dan Bakhtiar Hasnan.  Tim Kak Fauziah datang setelah Tim Dr. Hyzan bersiap untuk pulang, mereka semua sempat makan malam sekali.  Kami sempat atur beberapa program untuk mereka masuk bertemu dengan NGOs dan pelarian Afghan, kami sempat bawa mereka melawat beberapa kem pelarian.

Kesempatan kehadiran Kak Fauziah di pejabat aku kami manfaatkan dengan sesi dialog bersama para pelatih GEMS (program anjuran Khazanah Negara) yang bertugas di pejabat kami.

Semoga kita dapat bekerjasama lagi didalam misi-misi yang lain.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Humanitarian, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s