Trip melawat orang Asli di Ulu Legong ditunda

Seminggu lepas aku dah terima telefon dari Bro. Shamsul, orang kuat projek orang asli di Islamik Outreach-ABIM dan Malaysian Relief Agency, maklumkan bahawa dia akan masuk ke kampung orang asli hari Isnin nanti.

Bro. Shamsul nie pun bukanlah orang lain dengan aku, sahabat seusrah sewaktu aku di Gombak dulu.  Dan kami pernah berkerjasama dalam projek orang Asli di Gombak (Bukit Kala) dulu – korang checklah posting lama aku sekitar awal tahun 2008 kalau tak silap.

Semalam, Bro. Shamsul kata dia akan berjumpa dengan Dato’ Dr. Razak Kechik di kawasan Ulu Legong sebelum masuk ke kampung orang asli dan dia ajak kami join sekali – ini mesti dah dapat “update” dari Sister Fauziah dan Bro. Khairil yang datang jumpa kami sebelumnya.

Aku pun standby, dah atur pun jadual esok untuk pergerakkan anak sekolah dan sebagainya.

Jam 12.00 pm, terima SMS dari Bro. Shamsul mohon maaf, trip terpaksa ditunda kerana keretanya ada masalah teknikal sikit, tali kipas putus.  Jadi takut tak dapat tiba on time.

Esoknya, dalam jam 9.00am, aku sms Bro. Shamsul tanya bagaimana keadaan kereta?  Dia balas – baru je sampai Gombak.  Jadinya confirmlah kami tunda program ke satu tarikh yang lain.

Ini adalah biasa bagi kerja-kerja kemanusiaan, manusia merancang – ALlah juga merancang, dan ALlah adalah sebaik-baik perancang.

Takpelah Bro. Shamsul, kita jumpa je lain kali – Insya ALlah.

Sesapa nak tahu apa Bro. Shamsul nie buat, sila buka blog dia – http://ipesspirit.blogspot.com/

Shahrul Peshawar

gambar atas tu gambar masa Majlis Syahadah Tok Batin Kg. Bukit Kala dulu…

Leave a comment

Filed under sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s