Siapa Hina FELDA? Yang kata Felda Bangkrap atau yang Bangkrapkan FELDA?

Siapa hina siapa?

Orang yang kata FELDA dah bangkrap atau orang yang menghabiskan duit FELDA sampai bangkrap?

Sepatutnya segelintir peneroka FELDA yang lurus macam tiang letrik kena faham, yang dikatakan FELDA tu rugi bukan korang para peneroka yang buat hal, tetapi sang pengurusan yang tidak cekap dan pastinya ada ketirisan menyebabkan keuntungan FELDA tidak selaras dengan perkembangan semasa.  Orang lain boleh berlipat ganda untung, FELDA pulak kelihatan menguncup.  Yang patut korang buat, ialah mendesak pihak yang mengatakan FELDA tu bangkrap untuk tunjukkan bukti, masukkan dalam akhbar, buat debat… takut debat buat dialog…  Barulah korang boleh melihat dari sudut yang orang lain kata FELDA bangkrap tu…

Korang baca petikan blog Dato’ Husam nie… banyak yang korang akan faham, terutama pasal kemana hilangnya duit-duit FELDA, bisnes overseas FELDA dan selanjutnya di blog Cetusan Hati…

UMNO Putera keringkan wang Felda

Saya boleh membantu menjelaskan, sebahagaian, bagaimana ceritanya rizab tunai Felda dikeringkan.

Sejumlah setengah billion, (RM 512 juta) dibelanjakan melalui projek-projek (tak perlu dan di luar tugas Felda) yang disiapkan oleh firma arkitek yang sama.

Firma arkitek diterajui seorang Ketua Pemuda UMNO Bahagian di Terengganu ini sudah pasti ada hubungan kekeluargaan yang rapat dengan tokoh dari Terengganu juga yang memayungi Felda.

Kasih sayang kekeluargaan mereka diluaskan dengan mencari jalan bersama bagaimana wang Felda boleh ‘diuruskan’. Jumlahnya bukan sedikit, demi warga Felda tercinta….

Lantaran itu, projek bukan bidang tugas Felda sama sekali, turut dibiayai oleh Felda atas sifat pemurahnya. Seperti Kolej Komuniti di Terengganu (RM 18 juta) dan Sabah (RM 22 juta), Menaik Taraf Bekalan Air Di Pahang (RM 200 juta) dan pembinaan Maktab Rendah Sains Mara (RM 120 juta).

Apa kena mengena Mara dan Felda? Kos Maktab ini ialah RM 120 juta dan Felda dengan segala senang hatinya membiayai sepenuhnya. Mungkin kerana wang tunainya terlalu banyak, Felda berbesar hati membiayai projek bukan bidang tugasnya sekalipun.

Kononnya pula Felda sudah memasuki alaf moden dan untuk itu, bentuk impian Felda akan datang dibina dengan ciri-ciri peneroka Felda masa depan. Ia dipanggil Feldajaya.

Rumah bungalow mewah berharga mahal, rumah kedai dan lain-lain ciri bandar baru dalam satu kawasan ‘masa depan’ di bina. Setakat ini, empat Feldajaya telah dibangunkan (Mempaga, Trolak, Serting dan Cini) dengan reka bentuk oleh firma arkitek yang sama. Setakat ini, kosnya ialah RM 152 juta.

Samada rumah kedai dan bungalow ini laku dijual atau tidak, Felda tidak peduli sangat. Yang penting, itulah rumah peneroka masa depan Felda!

Asal dikata moden, wang habis tak mengapa. Itulah bagusnya bila ada wang melimpah.

RM setengah billion oleh firma arkitek bertuah ini.

Sebelum ini, saya telah tunjukkan, RM 800 juta pelaburan Felda di US dan Kanada. Pegawai Felda tak sampai setengah dozen yang membeku dek kedinginan di Quebec di musim sejuk, barangkali ada cerita boleh dikongsi dengan kami di Malaysia.

Maknanya, di sini sahaja, saya telah membantu Felda menjelaskan bagaimana sebanyak RM 1.3 billion rizab tunai Felda dibelanjakan!

Selebihnya, Felda sendiri boleh tolong jelaskan…..

Kalau Felda tak ada masa untuk jelaskan untuk tunjukkan pengurusannya telus dan amanah warga Felda menjadi taruhannya, saya tak ada masalah untuk jelaskan sedikit demi sedikit.

Advertisements

1 Comment

Filed under Bencana Manusia

One response to “Siapa Hina FELDA? Yang kata Felda Bangkrap atau yang Bangkrapkan FELDA?

  1. salam…kenapalah mereka takut sangat dengan suara keadilan. Adakah fitnah jika tidak di buktikan berita itu fitnah?..so kenapa suara keadilan di gantung permit?.Dimana kebebasan akhbar di negara ini.
    Saman sahajalah…tak perlu di gantung..Kalau terbukti benar Suara Keadilan membuat fitnah dan terbukti di mahkamah(yang di ragui kebebasannya) barulah di gantung atau tidak di baharui permitnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s