Monthly Archives: March 2011

Malaysian Relief Agency and Otsuka Mosque, Tokyo sending goods to Iwaki, Ibaraki

The van that we are using to send the goods to Iwaki, Ibaraki

Humanitarian Mission to Japan

Mr. Syed Putra from ALEPS – our translator

Delivering goods to Japan Authority at Iwaki Gymnasium, Iwaki, Ibaraki

27 March 2011.  Iwaki, Ibaraki Prefectures, Japan.

Malaysian Relief Agency (MRA) working together with Alumni of Look East Policy Society (ALEPS) had a joint-coperation with the commitee of Japan Trust Fund who runs the operation of Masjid Otsuka in Tokyo in sending food items and goods needed by the victim of  TER (Tsunami-Earthquake and Radiation).

Alhamdulillah, everything goes as planned and the distribution run smoothly without much hurdles.

On this occasion, we would like to express our appreciation to Mr. Aquil Siddique, Mr. Haroon Qureishi, other brothers who had assisted in preparing and sending those goods.  May ALlah bless you.

Shahrul Peshawar in Otsuka, Tokyo

Advertisements

1 Comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Humanitarian, IDP, sukarelawan

Permohonan & Maklumat lanjut mengenai Sukarelawan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pada semua Tamodachi (sahabat)

Saya amat menghargai semua yang menjengah ke blog ini dan bertanyakan bagaimana hendak menjadi sukarelawan, termasuklah kepada mereka yang menghantar sms kepada saya., terima kasih sangat.

Cumanya, saya tidak dapat hendak memberikan penjelasan dan penerangan lebih lanjut, kerana sedang menjadi musafir di sebuah negara yang saya tidak begitu arif dan keadaan yang sedikit tidak begitu banyak masa.

Balik nanti, kita jumpa dan berbual mesra. 

Jumpa lagi.

Shahrul San

6 Comments

Filed under Bencana Alam, Di Minda Saya, Humanitarian, IDP

dari Fussa, Tokyo

Assalamualaikum sekelian Tomodachi (sahabat) saya

Sekarang saya berada di Fussa, Tokyo dalam Misi Bantuan Kemanusiaan ke Jepun, Malaysian Relief Agency dengan kerjasama Alumni Look East Policy Society – ALEPS.

Saya akan update dari masa ke semasa mengikut kemampuan dan kelapangan yang ada.

Shahrul San, Fussa, Tokyo

Leave a comment

Filed under Bencana Alam

Bila FITNAH dijadikan BENAR, Bila BATIL dijadikan SAHIH

AKU TERKEJUT – KECEWA – MALU – MUAL dan SANGAT RASA TERHINA, kenapa begitu BANGSAT sekali bunyinya… Ada pemimpin kata biarlah rakyat menilai siapa SIPOLAN itu selepas menonton “video tersebut”.  Kenapa? KAU nak suruh TVe3 masukkan sebagai slot cerekarama?  Ataupun Tivi 1 & 2 ambil jadikan montaj atau buat sedutan demi sedutan, lepas tu buat forum dan buat program bual bicara?  Ataupun KAU nak jadikan video semacam tu sebagai salah satu video WAJIB untuk matapelajaran pendidikan SEKS di PLKN?

Apa punya pemimpin nie? Malaun tersedut punya pemimpin… betul ke AJAR rakyat tonton video lucah untuk cari kebenaran? Dahlah JAHIL menyesatkan pulak.

Dah tak ada modal lagi ke dalam politik?  Kita bukan nak tengok satu lagi “video so’lek” atau “video mic”.  Kita nak tahu apa agenda untuk rakyat dikala negara semakin menghampiri inflasi.  Kita nak tahu apa agenda untuk pastikan anak-anak kita dapat belajar dengan selesa dikala harga barang melambung naik..  Kita nak tahu apa agenda untuk rakyat bila kadar jenayah semakin tinggi, makin banyak perampokan, makin banyak samun dan ragut… apakah rakyat terbanyak boleh selamat?

Kita dah muak dengan politik sempit, politik “black mail”, politik longkang dan politik katak – melompat-lompat. 

KAU ada fikir ke tentang nasib seorang ayah yang ada anak 8, gaji dia sebulan hanya ada RM400 je… nak makan, nak sekolahkan anak, isteri sakit?

KAU ada fikir nasib ibu yang anaknya sakit, ayah dah lama tiada… hidup mengemis merayu simpati orang ramai…

KAU ada fikir kenapa punya banyak budak melepak kat kawasan flat, jadi mat rempit, terjebak jadi bohsia, terlanjur… yang jadi mat gian… apa sebab?

KAU ada fikir ke tentang rakyat atau KAU asyik fikir nak buat lagi banyak VIDEO SEKS untuk rakyat tengok dan tentukan nasib pemimpin atau mana-mana mangkuk pun?  Nasib pemimpin bukan ke ditentukan di Pilihanraya? 

Aku loya ada pemimpin longkang macam ni dalam negara…  sebelum terlupa… Ada MUFTI nak bersuara tak?  Kalau takut nak bersuara aku takut ada orang nak ajak MUFTI tengok sama vedeo tu…

SHAHRUL PESHAWAR humanitarian bukan mangkuk hayun yang tak ada kepala otak untuk berfikir…

 

4 Comments

Filed under Bencana Manusia

Rememberance of Pakistan Zalzalah 2005

I lost my daughter – Aleya Maisarah a week before the zalzalah due to pnumonia.  I was then went to Pakistan with AMAN Malaysia to assist those who suffered worst than me, they lost everybody in their families… thanks to my wife.  She also suffered a lot during that time.

ALlah knows best.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Humanitarian, IDP, Refugee, sukarelawan

bagaimana kita boleh membantu JEPUN?

Ada tak sesiapa yang nak KONGSI idea bagaimana kita – rakyat sebuah negara yang pernah disekeh oleh Jepun boleh membantu mereka (rakyat Jepun) yang berada di dalam keadaan yang sangat sulit sekarang? 

Kalau ada IDEA tu silalah kongsikan dengan saya.  IDEA tu biarlah yang “berakhlak” dan “lojik” untuk dilaksanakan. Saya serius okay…

Arigato Gozaimas, domo arigato.

Shahrul Peshawar Des

Leave a comment

Filed under 1

untuk dikongsi – Misi MRA semasa banjir Pakistan Ogos 2010

Maaflah, lewat sikit di “youtube”kan… apapun, terus komited dan menyokong MRA…

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Humanitarian, IDP, sukarelawan