TAHAP 7 RADIASI DI FUKUSHIMA MENYAMAI BENCANA CHERNOBYL

macam nielah cara kutipan dana dari orang ramai di Jepun.  Kutipan ni dilakukan oleh ahli-ahli gusti Jepun didepan Stesen JR di Shibuya, Tokyo.  Aku masukkan duit kecik je…

Jepun telah menaikkan paras kesan radiasi dari tahap 5 ke tahap 7 di Loji Janakuasa Nuklear Fukushima Daiichi berikutan gegaran susulan yang berlaku berhampiran dengan loji tersebut. Ianya kini menyamai tahap yang dikeluarkan semasa bencana Chernobyl, Ukraine 25 tahun yang lalu.

Sebuah jawatankuasa antarabangsa memberikan definasi Kemalangan Tahap 7 sebagai pembebasan secara besar-besaran bahan radioaktif yang boleh memberikan kesan sebaran kepada kesihatan dan alam sekitar.

Jepun kini berhadapan dengan beberapa siri gegaran susulan yang kuat, dikhuatiri boleh mengganggu kerja-kerja penstabilan di Loji-loji Janakuasa Nuklear yang terbabit.

MRA telah dimaklumkan oleh Pejabat Satelit kami di Sendai, bahawa satu penghantaran melibatkan lebih 4 tan bahan-bahan makanan kering sumbangan rakyat Malaysia telah selamat diagihkan di kawasan penempatan mangsa-mangsa bencana berhampiran Miyagi Prefectures. Terdapat lebih dari 165,000 orang masih mendiami ratusan pusat pemindahan di kawasan bencana di wilayah timur Jepun.

MRA juga telah diminta untuk memberikan penumpuan kepada kerja-kerja “trauma healing” terutamanya kepada golongan warga emas dan kanak-kanak. Mereka merupakan golongan yang paling banyak menderita disebabkan bencana tersebut. Aktiviti didalam “Trauma Healing” adalah termasuk bermain dengan mereka, bercakap dan berbual, melukis dan membuat pentomen.

Mana-mana pihak yang ingin berkerjasama atau mendapatkan maklumat lanjut berhubung Bantuan Kemanusiaan ke Jepun boleh menghubungi kami untuk sesi taklimat. Sumbangan wang ringgit boleh disalurkan ke akaun MRA (Maybank) 5640 9820 6365.

Sekian, terima kasih. Ganbatte Kudasai!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Humanitarian, Kenyataan Media, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s