PENGHANTARAN TAKIDASHI (MAKANAN SEGAR BERMASAK) KE PUSAT PENEMPATAN

Tahap radiasi di Loji Janakuasa Nuklear Fukushima Daiichi masih kekal di Tahap 7 dan penduduk didalam radius 40km telah diminta untuk mengosongkan kediaman mereka.  Rujuk laman sawang Lembaga Perlesenan Tenaga Atom untuk maklumat lanjut.  http://www.aelb.gov.my/aelb/malay/teks/index.asp

MRA dengan jaringan kerjasama ngo-ngo lain telah membuat pengagihan Takidashi ke beberapa buah pusat penempatan yang memerlukan bantuan makanan di sekitar bandar Iwaki yang terletak didalam Fukushima Prefectures dan kawasan yang terletak didalam Miyagi Prefectures.  Takidashi merupakan makanan bermasak yang disediakan menggunakan bahan segar dan amat digemari oleh penduduk Jepun. 

Antara Pusat Penempatan yang menerima Takidashi dari kami sepanjang minggu lalu ialah Pusat Penempatan Natari Hoikuen, Pusat Penempatan Iriya Syogakkou, Pusat Penempatan Iwaki Performing Arts Center Alios dan Pusat Penempatan Ena Elementary School.

Kelmarin, MRA telah selamat membuat penghantaran lebih dari 4 tan bahan-bahan makanan kering sumbangan rakyat Malaysia ke sebuah pusat penempatan penduduk di sekitar Sendai didalam Miyagi Prefectures. 

MRA turut berkerjasama dengan Alumni Look East Policy Society (ALEPS) dalam menggerakkan Misi Bantuan Kemanusiaan ke Jepun ini.

Mana-mana pihak yang ingin berkerjasama atau mendapatkan maklumat lanjut berhubung Bantuan Kemanusiaan ke Jepun boleh menghubungi kami untuk sesi taklimat.  Sumbangan wang ringgit boleh disalurkan ke akaun MRA (Maybank) 5640 9820 6365.

Sekian, terima kasih. Ganbatte Kudasai!

Sebaik-baik manusia adalah orang yang paling bermanfaat kepada orang lain.”

semua gambar adalah ihsan dari Masjid Otsuka, Tokyo.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Humanitarian, Kempen-kempen, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s