Perkongsian Pengalaman Sukarelawan 2 – SRI AL HUDA

Saya dijemput oleh sahabat-sahabat dari SISMA yang sedang berkursus di Sri Al Huda, Gombak pada 29hb Mei yang lalu untuk berkongsi dengan mereka mengenai pengalaman saya didalam dunia sukarelawan. Saya rasa sangat gembira kerana dapat berkongsi pengalaman ini bersama adik-adik dan golongan muda terutamanya para aktivis di lapangan dan penggerak masayarakat.

Antara yang saya kongsi bersama mereka ialah kisah perjalanan kami bertiga, saya, Sdr. Khairil dan mentor kami Haji Anuar Tahir, dari Peshawar, Pakistan ke Bam, Iran. Kami mencari jalan terbaik untuk menjimatkan kos dan antara keputusannya ialah untuk tidak ke Bam menaiki pesawat, kami masuk ikut jalan darat. Perjalanan kami melalui Queta, Balochistan, merentasi banjaran gunung bersempadan diantara Pakistan dan Afghanistan. Melalui ribut pasir dan gurun. Hingga kami tiba di sebuah bandar sempadan, antara Pakistan dan Iran – Mir Javah.

Saya ceritakan juga bagaimana kami melalui sebuah checkpoint selepas Nok Kundi, dimana kami semacam diserbu oleh sekumpulan lelaki berjambang dan berserban, siap bersenjata. Rupa-rupanya mereka hanyalah anggota polis yang ditugaskan untuk membuat sekatan jalan dan pemeriksaan pada mana-mana kenderaan yang lalu disitu. Mereka sangat kagum bertemu dengan orang Malaysia. Ini kali pertama orang Malaysia lalu disitu. Dalam buku catitan, kata polis tersebut belum lagi ada orang Malaysia lalu. "Foreigner" terakhir lalu disitu tiga bulan lepas, itupun orang Jepun katanya. Mereka cukup ramah, malah mengajak kami untuk minum dan bermalam disitu, tapi kami terpaksa tolak dengan baik.

Shahrul Peshawar, Seri Al Huda
gambar budak-budak nie ada ceritanya, kenalah ikuti siri pengalaman sukarelawan kalau nak tahu..

Advertisements

Leave a comment

Filed under Kempen-kempen, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s