Monthly Archives: July 2011

MYCORPS – program melatih Sukarelawan muda initiatif KBS

 

Macam nilah yang kita perlukan untuk lahirkan GENERASI SUKARELAWAN di Malaysia.  Saya syorkan sesiapa yang berminat, yakin bahawa dia ada kemampuan, ada keberanian untuk memohon bagi menyertai program ini.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya, Humanitarian, sukarelawan

Buku-buku Cerita BARU & TERPAKAI diperlukan…

Assalamualaikum

Sesiapa yang ada buku-buku untuk disumbangkan, kelompok sasaran ialah pelajar sekolah rendah di salah sebuah sekolah dibawah kendalian MRA di Cheras Baru.

Setiap sumbangan amatlah kami hargai.

Shahrul Peshawar

4 Comments

Filed under Di Minda Saya, Humanitarian, Kempen-kempen, sukarelawan

Malaysia: Government risks undermining democratic progress, say UN experts

GENEVA – UN human rights experts* on Monday expressed their dismay at the use of tear gas and water cannons by security authorities against peaceful protestors in Malaysia on Saturday, reportedly leading to injuries and one death, and the arrest of more than 1,600 people at the Bersih 2.0 rally.

“The right to freedom of opinion and expression, including in the form of peaceful protests, is essential for democracy. By declaring the demonstration illegal, sealing off parts of the capital in advance and responding in such a heavy-handed manner against peaceful demonstrators, the Government of Malaysia risks undermining democratic progress in the country,” said Frank La Rue, UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression.

Tens of thousands of people gathered near the Medeka Stadium on Saturday despite the announcement made by the police that no gathering would be permitted that day on the basis of the Malaysia Police Act, which requires organizers of public gatherings of three or more persons to seek permits beforehand. The protests were called by Bersih, a coalition of more than 60 non-governmental organizations seeking to promote free and fair elections in Malaysia.

“Actions taken by the authorities prior to and during the rally unduly restricted the rights to freedom of expression, assembly and association,” said La Rue. “Declaring Bersih illegal based on claims that it is trying to topple the Government or is a risk to national security and public order – in the absence of any credible evidence to substantiate such claims – is also an unnecessary restriction of civil and political rights.”

According to Malaysian police, all of those arrested on Saturday have been released. But the UN experts noted that six leaders from the Socialist Party of Malaysia reportedly remain in detention. These individuals include Michael Jeyakumar Devaraj, Sukumaran Munisamy, Letchumanan Aseer Patham, Choo Chon Kai, Sarasvathy Muthu, and Satat Babu Raman.

“We remain deeply concerned about the detention of six individuals since 25 June under the Emergency Ordinance, which allows for detention without trial for up to 60 days,” said El Hadji Malick Sow, Chair-Rapporteur of the Working Group on Arbitrary Detention.

The Working Group on Arbitrary Detention also reiterated its recommendation, made to the Government of Malaysia following a visit to the country in June 2010, to repeal the Emergency Ordinance and other preventive laws, on the grounds that they significantly hinder fundamental human rights, such as the right to fair trial.**

The independent experts reminded the Government of Malaysia of its obligation to fully respect the rights to peaceful assembly, association, and expression, as guaranteed under the Federal Constitution and the Universal Declaration of Human Rights. They also recalled that as a member of the Human Rights Council, Malaysia has pledged to uphold the highest standards in the promotion and protection of human rights.

“Malaysia, as a dynamic, multi-ethnic, multi-cultural and pluralistic nation, should remain open to legitimate political discourse on democracy, including the expression of dissent,” the experts said. “We urge the Government to allow all individuals to enjoy their human rights, and to address the problem of preventive detention. Likewise, we call upon the Government to ensure that there will not be any punitive measures taken against peaceful demonstrators.”

END

http://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11225&LangID=E

gambar ihsan Wartawan Rasmi Laman Reformasi  http://wrlr.blogspot.com/

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia, Human Rights

Seseorang perlu berUNDUR…

Kita ada pilihan nak laksanakan yang BERSIH atau nak kekalkan yang KOTOR.

Benchmark pihak berkuasa ialah Demonstrasi mesti digagalkan walau apapun terjadi.  Justeru, pelbagai tindakan termasuk ugutan telah dilakukan secara suka dan paksa.  Malah siap ada “klip” yang keluar di TV menghalang orang untuk turut hadir.  Malah ada “terompah kayu” yang mereka “khutbah” yang senada dengan “klip” di TV untuk membodohkan jemaah di Masjid.

Hakikatnya, semua pihak yang terlibat untuk membatalkan demo ini telah gagal:-

1.  FRU – tanpa unit lain, termasuk Unit Udara, Unit Trafik, Unit Kuda, Unit Anjing, VAT 69, Forensik… kome tak leh nak buat apa…  FRU gagal untuk kawal situasi – memalukan…

2.  MEDIA ARUS PERDANA – Kena hantar wartawan yang boleh mengira dan ada otak sikit.  Bila jalan dah kena blok dengan Polis – memanglah lengang dan takde orang di atas jalan. Cari makan pun biarlah ada integriti dan bukan membuta tuli.

3.  NGO NYAMUK – Berdengung-dengung bunyi sebelum demo, masa demo tu hilang langsung tak dengar habuk pun.

4.  Pengerusi & Timbalan Pengerusi SPR – Korang sure kena resign.  Sebab gagal memahami aspirasi rakyat.  You are paid to serve the people and the country.  You are not paid to speak on behalf of any leaders…

5.  Ketua Polis Negara – Tuan kena LETAK JAWATAN.  Tuan gagal MENGHALANG DEMO dan tuan juga telah gagal MENGAWAL KEAMANAN.  Tuan tak pernah didik anak buah untuk beradab dan berakhlak ke?  

6.  UMNO – berhimpun dan duduk atas kerusi empuk di PWTC tidak menyelesaikan masalah rakyat jelata dan penipuan dalam pilihanraya – jumlah yang duduk dalam dewan PWTC tak boleh tanding jumlah peserta BERSIH.  Kehadiran peserta PWTC pastinya dipaksa dan boleh claim.  Peserta BERSIH datang dan sedia untuk menanggung risiko.  Tak ada sesiapa yang akan bayar claim dan elaun.

Shahrul Peshawar – No retreat and Never Surrender

gambar ihsan dari Wartawan Rasmi Laman Reformasi  http://wrlr.blogspot.com/

 

 

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Human Rights

Aku sokong Tuntutan Bersih tapi aku tak sokong jatuhkan kerajaan cam kat Mesir

http://bersih.org/wp-content/uploads/2011/06/bersih-gif-1.gif

Tuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0

1. Bersihkan senarai undi • Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal. • Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2. Mereformasikan undi pos • SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi. • Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi. • Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. Gunakan dakwat kekal • Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.

4. Masa kempen minima 21 hari • Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja. • Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

5. Akses media yang bebas dan adil • RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding. • Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan. • Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam.   Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia. Contohnya : Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil. Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak. Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa. Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. Hentikan rasuah.   Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin. Pembelian undi harus dihentikan! Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.

8. Hentikan politik kotor.   BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

KOMEN:-

Aku sokong Tuntutan BERSIH.  Dan sebenarnya aku harap Kerajaan Pusat dapat berkerjasama dalam menjayakan BERSIH ni.  Kalau PM Najib dan barisan kabinetnya dapat join BERSIH lagi baik.  Semua orang nak bertanding dalam pertandingan yang adil dan saksama.  Tawaran offer untuk buat BERSIH di Stadium terpaksa dibuat kerana isyarat memang jelas rakyat Malaysia yang akan turut serta pastinya melebihi jumlah POLIS + TENTERA + RELA + KASTAM + IMIGRESEN + JKR + JPJ dan lain-lain agensi yang akan dikerah. 

Susah sangat ke nak guna dakwat di jari selepas undi? Cara ini untuk elak orang dari mengundi 2 kali? Kan bagus cam tu, kita tak undi lebih dari sekali.  Kalau ada pemimpin yang menang kerana undi sebegini (undi kali kedua), ini namanya pemimpin haram.   Pemimpin yang naiknya haram, pasti membuat keputusan haram.  Kat sinilah tak de barakahnya dalam memimpin. 

Orang yang dah mati atau pindah, SPR perlu lupuskan namanya dari senarai daftar pengundi.  Senang saja.  Ikutlah laporang kematian yang diberikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara.  Kenapa nak biarkan nama orang tu terus saja disitu?  Nak cari orang lain untuk pangkah lah tu?

POLIS kena bantu kawal situasi agar semuanya tenang dan berjalan selancar mungkin.  Kenapa POLIS perlu keluar statement separuh masak semacam tak faham proses demokrasi?  POLIS jangan bertindak cam orang politik, orang politik cakap belit-belit.  Saya tetap percaya bahawa POLIS Malaysia adalah profesional dan mampu menangani hal-hal semacam ini secara baik dan teratur sekiranya tiada campurtangan ahli-ahli politik dan pemimpin penjilat.  POLIS Malaysia boleh jadi pengaman di negara lain, tak kanlah di negara sendiri tak boleh nak kawal? betul tak?. ..

Ini negara kita, tanggungjawab kita.  Kemakmuran dan keamanan perlu dipertahankan dengan segenap usaha demi kelangsungan generasi Malaysia yang gagah dan bertamadun.  Inilah yang akan aku ceritakan pada anak dan cucu aku…

SHAHRUL PESHAWAR

2 Comments

Filed under Di Minda Saya, Human Rights