Ramadhan di Charsadda, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Saya masih ingat ketika banjir besar melanda Pakistan dalam Ramadhan 1431.  Saya ke sana sebagai ahli Misi Pertama MRA merangkap Koordinator Projek Banjir Pakistan bersama dengan Dr. Shahrizal Azwan (Dr Azwan) yang ketika itu merupakan Pengarah Tim Perubatan MRA.   Dr. Azwan berkhidmat di Hospital Pakar Al Islam Kampung Baru.

Ketika kami berkumpul di Stesen Sentral KL, Dr. Azwan ditemani oleh isteri beliau, manakala dari MRA diiringi oleh Cik Fauziah Tahar dan Sdr. Mohd Ridhuan.  Saya takde siapa nak hantar, sebab keluarga saya termasuk anak-anak semuanya berada di Kedah.  Yang hantar saya hanyalah Sdr. Zambry Salleh, sahabat yang punya teksi.  Sepanjang perjalanan dari Stesen Sentral ke KLIA saya dan isteri berutusan SMS saja, tak sampai hati nak telefon.

Kami tiba di Bangkok, dan kena transit lama gak, ada dekat enam jam.  Melepek gak kat airport.  Dr. Azwan ok, dia steady… dia rajin boleh rayau satu airport.  Dr. Azwan siap boleh beli macam-macam juadah.  Aku seperti biasa, memang akan bawa coklat spare dalam setiap perjalanan, so aku puas melantak coklat je jawabnya.

Ketika kami tiba di Islamabad, cuacanya nyaman tapi terasa bahang kepanasan.  Kami tiba jam 11.30 malam tapi terpaksa keluar dari airport sekitar jam 12.30 malam sebab ada masalah teknikal dengan ubat-ubatan yang kami bawa.   Tapi berkat kesabaran dan diplomasi tahap gaban, kami akhirnya dapat bawa semua ubat-ubatan keluar.  Walaupun melalui pengalaman perjalanan yang panjang dan agak tertekan, namun kami tetap ceria dan bersemangat.

Diluar, sudah menunggu dua tim yang akan membawa kami ke destinasi yang telah dirancang.  Saya terus ke Peshawar bersama tim ISRA dan Dr. Azwan tinggal di Islamabad bersama tim PIMA.

Ketika Dr. Azwan sedang bersiap untuk bersahur, saya masih lagi dalam perjalanan ke Peshawar. 

Misi kali ini, pada saya sangat mencabar.  Walaupun bumi Pakistan bukan asing bagi saya tapi kali ini saya terasa kelainannya, dengan bahang yang membakar, debu yang menyesakkan, air yang sedikit, bulan Ramadhan… ianya sangat sulit dan mendesak.  Hebat ujian ALlah pada umat Islam Pakistan.  Dua tahun terdahulu mereka diuji dengan gempa bumi Kashmir, juga di bulan Ramadhan.

Bersambung.

SHAHRUL PESHAWAR

Advertisements

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Refugee, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s