Kem New Shabella di Bossaso

Sebaik saja mendarat, lepas semua proses visa dan hal yang berpatutan di airport aku minta untuk terus melawat ke Kem Pelarian, aku kata nanti tangguh-tangguh takut terlewat satu hari. Aku lupa nak bagitahu, ketika tiba dari Barbera, beg aku dan beg Sayed tak ikut sekali, entah kat mana sangkut beg kami berdua – Wallahualam. Tapi, aku dah bersedia dengan beg sandang yang bawak laptop n keperluan lain, cukuplah untuk survival 7 hari. Tapi yang sedih, ada kuih lidah buaya untuk aku raikan Syawal dalam tu…

Kem New Shabella nie dapat nama sebab kebanyakkan penduduk datang dari wilayah Shabella di Selatan Tengah dekat dengan Mogadishu tu, diaorang datang ke Bossaso sama ada berjalan kaki beribu kilometer, tumpang lori, tumpang kereta,naik keldai atau unta… bas ekspress dan keretapi takde disini…

Di Kem ni, MRA bantu bagi air bersih, kita bawa lori tangki dan isikan air penuh-penuh dalam tadahan air nie supaya senang pelarian ambil air nie… kami supply 21 lori sehari ke 32 kem pelarian disini (setiap kem ada giliran masing-masing) kita akan buat selama sebulan bermula dari 26hb Ogos 2011 yang lalu. Sebuah lori boleh angkut maksimum 8000 liter air.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Human Rights, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s