Dimensi Baru Konflik Arakan amat meresahkan

Arkati Mosque Class
Usaha menjadikan konflik Arakan sebagai konflik Buddha-Islam semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Serangan ke atas Sekolah Agama di pekan Taketa, Rangoon minggu lalu merupakan usaha terbaru bertujuan untuk menjadikan konflik Buddha-Islam meluas, keluar dari geografi Arakan dan merebak menjadi konflik seluruh Myanmar.

Sekolah Agama di Manpye Kuarters, Taketa itu sedang dibaik pulih bagi memberikan lebih keselesaan kepada para penuntut untuk belajar, tetapi proses pembaikpulihan itu telah disalah tanggap oleh penduduk Buddha setempat sebagai salah satu usaha untuk membangunkan sebuah masjid atau musolla di kawasan kediaman mereka. Pada mereka ini merupakan satu usaha untuk menggugat kepercayaan yang telah mereka dan keluarga mereka pegang selama ini, sejak berkurun dahulu.

Ketegangan antara Buddha dan Islam semakin memuncak sejak dari peristiwa pergaduhan diantara penduduk berbangsa Rakhine yang beragama Buddha dengan penduduk berbangsa Rohingya yang beragama Islam di wilayah Arakan meletus Jun tahun lalu. Beberapa siri pertelingkahan merebak ke beberapa tempat lain termasuk di Mandalay dan ianya turut melibatkan bukan sahaja muslim yang berbangsa Rohingya tetapi juga muslim berbangsa Kaman. Bangsa Kaman merupakan salah satu bangsa yang diiktiraf sebagai warganegara Myanmar dan mereka kebanyakkannya mendiami kawasan di Pulau Ramree.

Konflik Timur Tengah yang semakin mengambil tempat di media-media antarabangsa terus menyebabkan konflik Arakan ini kembali sepi dan ianya memang sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh pihak-pihak tertentu untuk meneruskan misi mengganyang yang sedang mereka gerakkan.

Saya berpendapat, sekiranya isu ini berubah dimensi dan menjadi konflik Buddha-Islam, ianya sesuatu yang amat merugikan. Kita bukan sahaja menambahkan kesukaran kepada penyelesaian konflik Arakan diantara Rohingya dan Rakhine, malah kita menambahluaskan lagi daerah persengketaan membawa hingga ke kota Rangoon dan ianya berpotensi juga untuk merebak keseluruh rantau Indo China menjangkau negara-negara majoriti Buddha seperti Vietnam, Laos, Cambodia dan Thailand. Ini pasti akan menyukarkan kehidupan kepada minoriti Muslim di rantau ini kelak serta bakal merencatkan proses dakwah dan Islamisasi di rantau ini.

Usaha untuk mengadakan dialog silang agama perlu disegerakan dan perlu diberikan keutamaan. Ketaatan beragama itu sesuatu yang baik dan perlu dipertahankan, namun kegagalan untuk memahami kewujudan agama lain dikalangan mereka boleh membawa bencana yang tidak berkesudahan nanti. Dialog antara agama atau kepercayaan ini, formulanya bukan untuk mencari siapa betul dan siapa salah, tetapi lebih kepada dimana kita bersama dan dimana kita mungkin berbeza.

Untuk Muslim, surah Al Kafirun telah menerangkan dengan baik maksud bagi aku agamaku dan bagi kamu agamamu…

SHAHRUL PESHAWAR
Pejabat Satelit MRA
Rangoon, Myanmar

1 Comment

Filed under 1

One response to “Dimensi Baru Konflik Arakan amat meresahkan

  1. Ariani Rosli

    Assalammualikum, Saya Ariani.. saya berminat nk jadi sukarelawan untuk anak yatim…memandang kan saya banyak masa yang terluang. Boleh saya tau, macam mana nk menyertai nya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s