Tag Archives: DAP

KUASA KETIGA menentukan siapa naik dan siapa turun

KUASA KETIGA… ramai orang dah mula berkata tentang KUASA KETIGA atau dalam bahasa penjajahnya “THIRD FORCE”. Semakin dekat dengan PRU 13, semakin banyaklah pihak yang mengaku mewakili KUASA KETIGA tampil membuat bermacam dakwaan.

Debaran dan bahang pilihanraya semakin hari semakin terasa panas. Sesiapa sahaja yang berdaftar dan menjadi ahli mana-mana parti politik tugasnya sekarang ialah buat “marketing”. Yang akan jadi PACA pun dah mula berkursus dan mula buka mukasurat mengenai Pooling Agent dan Counting Agent.

Ramai yang dah ready gambar terbaru, kalau yang muslim mesti ada sekeping gambar pakai songkok atau kopiah. Ada yang dah buat setting poster masing-masing. Yang parti nak keluarkan tu cerita lain, yang sendiri punya lain. Menang atau kalah cerita lain.

Ramai juga penulis-penulis upahan yang akan mendapat projek untuk penulisan mengenai seseorang tokoh tertentu, akan mula keluar majalah-majalah nyamuk menceritakan kebaikan dia seorang dan semua orang tak betul. Akan keluar juga majalah-majalah atau akhbar yang cuba sabotaj tokoh tertentu dan parti-parti lain.

Dengan kecanggihan IT, lagilah haru. Pasti ada gambar tokoh-tokoh tertentu dengan perempuan, tengah minum arak lah, kena tangkap kat dangdut lah… kalaupun bukan tokoh tu, mungkin anak dia akan jadi mangsa, ataupun isterinya, ataupun adik beradiknya… tapi kalau semua dah tak ada, orang gaji pun boleh jadi modal jugak. Paling dahsyat, akan ada gambar-gambar super impose muncul dengan pelbagai aksi dan konotasi, bersikap memaksa orangramai untuk bersetuju dengan apa yang mereka paparkan.

Berbalik kepada cerita THIRD FORCE. Siapakah First Force atau Kuasa Pertama? Kuasa Pertama ni selalunya disabitkan kepada existing government, atau pemerintah sedia ada. Dalam bahasa politik di Malaysia – Kuasa Pertama ni ialah Barisan Nasional (BN). Kita harus melihat Kuasa Pertama ini sebagai satu entiti politik dan bukannya segala macam jentera kerajaan dan institusi yang ditubuhkan oleh kerajaan. Kuasa Pertama ialah parti yang memerintah, yang menguasai kerajaan, dan dalam konteks aku ialah mereka yang memenangi pilihanraya.
Jangan pertikaikan pilihanraya tu adil ke berat sebelah ke, ada pakai hantu, jin, jembalang… itu semua tidak diambil kira. Aku tak nak pertikai perjalanan pilihanraya, aku nak cerita pasal KUASA-KUASA tu saja.
Siapa pula Second Force? Kuasa Kedua? Mereka ialah kelompok utama yang menentang First Force. Kelompok yang mampu memberikan cabaran kepada Kuasa Pertama. Dalam bahasa mudahnya kalau First Force tewas dalam pilihanraya, Second Forcelah yang akan mengambil alih dan meneruskan pemerintahan.

Di negara maju kewujudan First dan Second Force ni bagus sekali peranannya, ianya dapat mewujudkan tahap integriti yang tinggi dikalangan penggerak kedua-dua force ini, disamping mereka lebih jujur, ikhlas dan cerdik dalam melakukan sesuatu agar tidak kehilangan undi daripada rakyat terbanyak.

Di Malaysia, First Force dan Second Force ni tak leh duduk sekali. Ada saja yang tak kena. Rakyat terbanyak, terutamanya yang tidak menjadi ahli kepada mana-mana parti tetapi memahami konsep demokrasi iaitu pilihanraya akan membuat keputusan terhadap calon yang mereka senangi. Jadinya kedua-dua force ini akan saling bersaing untuk memenangi hati dan minda rakyat terbanyak.

Sekarang, siapa pula Third Force atau Kuasa Ketiga. Kelompok ini kebiasaannya adalah entiti bebas yang berpengaruh, tidak terikat pada mana-mana force secara mutlak, bukan sebuah badan berkepentingan ekonomi, mempunyai kredibiliti tersendiri, kewujudan dan perjuangannya diketahui oleh rakyat terbanyak. Mempunyai reputasi dan nama yang harum dalam disiplin atau lapangan yang diceburinya. Third Force ini sewajibnya mengamalkan dasar non partisan.

Third Force juga menurut saya bukan mana-mana ahli politik yang kecewa dengan perjuangannya. Third Force mempunyai ruang pengaruh yang besar, berupaya untuk menyampaikan idenya kepada khalayak tanpa banyak “red tape”. Pemimpin didalam Third Force juga mesra alam dan mesra rakyat. Gembira ketika rakyat senang dan berada disisi ketika rakyat menghadapi kesukaran.

Masih ada kah lagi kuasa Third Force ini didalam masyarakat Malaysia hari ini? Third Force ini bukan menunding jari tugasnya, tetapi ia tampil memberikan jalan penyelesaian kepada kemelut yang melanda. Third Force tidak gila kepada publisiti dan iklan-iklan tidak berbayar di tepi-tepi jalan, atau menaikkan slogan-slogan tertentu bagi meraih sokongan dan mendapatkan perhatian.

Third Force bertindak sebagai pemudahcara – membantu proses penyelesaian. Third Force tidak berminat dengan pertelingkahan dan sandiwara mereka yang keliru. Third Force ini melihat masalah ummat sebagai penanda arasnya… Third Force tidak gentar pada sebarang ugutan dan tidak pernah khuatir dengan mana-mana pihak.
Third Force juga mempunyai pengaruh besar serta berperanan memastikan pilihanraya kali ini dimenangi oleh BN atau PAKATAN. Siapakah Third Force ini?

SHAHRUL PESHAWAR
Kg. Baru

Advertisements

Leave a comment

Filed under 1

Si Kuning yang bakal ditangkap

Kecoh betul, habis semua benda warna kuning nak kena tangkap.  Mamat ni sekarang dalam ketakutan dan tak tentu arah.  Sapa boleh tolong dia?

Hak untuk berhimpun adalah hak asasi rakyat disebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Di Minda Saya

Farewell to Fan Yew Teng

I called him Mr. Fan.

Back in 1993, when I’m doing my practical training with ABIM at The Right Angle, Section 14, PJ.. I met this energetic and tired-less social worker, who had vast experience and depth knowledge in almost every conflicts in the world. After a while, then I knew that he was an MP before.

I was assigned to assist him in many projects including Timor Timor, Acheh, Burma, North Korea and others, he encouraged me to write more often in English, correcting my pronounciations etc.

I remembered, on my last day doing practical, he took all the trouble to lunch with me in Pizza Hut, Section 14. He advised a lot. He even gave me few of his books.

When I joined CENPEACE – Centre for Peace Initiative, we often meet each other in the office. I learn a lot from him… I lost contact with him when they sent me to Afghanistan.

It is an honour to know and to work with such a great “social fighter” such as him.

Good bye Mr. Fan…

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Di Minda Saya, Inilah dunia

Menegur pun biarlah BERADAB

umno gila

Kelakarlah tengok orang yang buat demo tanpa gunakan banyak otak dan akal nie…

Menegur pun biarlah berADAB.  Kalau tak beradab kita akan dikenali sebagai BIADAP.

Kita kutuk DAP sebab tak hormat Islam, tapi kita tak langsung amalkan cara dan kaedah Islam ketika berselisih.

Jadi apa macam sekarang… siapa yang menjatuhkan imej Islam?  Siapa yang lebih biaDAP?

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Bencana Manusia, Humanitarian, Inilah dunia

NIZAR still the Menteri Besar of Perak

Malaysian court is still not FREE yet.  It is only that we have a “Judge with brain and heart”.

Do not jump the gun too early, it may kill you.

Politics is about perception.  Remember that!.

Politics is full of surprise… and this is another surprise from Najib, after he freed so many ISA’s detainees.

Keep yourself with latest information, remember not to believe all “Media ARUS Perdana”

Keep yourself update with reliable and authentic sources.

In next 24 hours, Perak can be something else.

SHAHRUL PESHAWAR – No prejudice

2 Comments

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia

Memalukan Bangsa & Negara II

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya

Ada sikit maruah pun kira okay lah…

Patik malas nak ulas pasal politik di Malaysia nie, kita ada ramai tokoh yang menulis dan berkomentar, belum lagi mereka yang saban hari memberikan ceramah dan tazkirah mengikut kapasiti masing-masing.  Belum juga masuk para penulis blog dan penyebaran emel berserta SMS.  Bila cakap pasal penulis blog nie termasuklah dua orang kakitangan pencen yang kerajaan pahang lantik untuk lawan blog menentang kerajaan.

Kenapa-lah agensi-agensi kerajaan pusat bekerja seperti zombie?  Ikut je arahan yang dikeluarkan tanpa usul periksa, tanpa imbangan halal haram, tanpa ada ingatan tentang dosa pahala – syurga neraka.

Yang membaca berita – tak de ke langsung dalam hati terdetik “apa yang aku sampaikan tadi semuanya fitnah, semuanya penipuan – rezeki yang aku dapat nie tak halal, syubahat dan tak berkat”.  Yang POLIS pulak, tak ke ada dalam hati korang rasa sikit pun bahawa korang nie jadi alat – jadi terompah aje pada pemimpin-pemimpin atasan?  Korang sendiri tahu cerita sebenar Altantuya… korang sendiri tahu pasal tembelang pemimpin nie semua – korang kan yang simpan segala maklumat – tak kanlah korang tak bincang sesama korang tentang nie semua?   Aku tak paham kemana hilangnya nilai kemanusiaan dan pertimbangan wajar yang patut ada dalam diri korang.  Hati nurani korang nie semacam tak berfungsi.  Korang nie percaya ke tak percaya satu hari nanti kita akan mati dan disoal semua benda yang kita buat?

Sekarang dah nak main rampas-rampas akhbar pakatan, lepas nie mesti nak haramkan pulak, lepas tu ISAkan pemimpin pakatan, lepas tu berderet-deretlah pemimpin, yang entah dari ceruk mana pun dia datang aku tak tahu, memuji tindakan tak bertamadun nie, dan korang pun angguk ajelah.  Cam dalam kes derhaka pada raja, entah mana punya NGO pun ada – NGO yang sokong kerajaan nie aku kategorikan sebagai NGO-K atau singkatannya korang sendiri paham-pahamlah… NGOK nie bukan susah nak dikenal pasti – caranya senang je – diaorang akan ada dalam demonstrasi yang dah di kow-tim dengan FRU.  Demolah lama mana pun, Cakaplah pasal apa pun, satu orang pakai t-shirt FRU pun tak kan datang.  Aku nak cadang, geng pakatan rakyat patut join demo diaorang nie, ajar sikit cara demo yang betul, lagipun tak lama lagi diaorang yang kena takeover kerja-kerja men”demo” nie.

Oklah, aku pun penat nak fikirkan pasal kakitangan kerajaan yang tak reti-reti bahasa nie, korang ingat kalau pakatan memerintah – yang jadi kastam tu kena jadi posmen ke?  yang jadi cikgu tu kena tukar jadi askar ke?  yang jadi jururawat tu kena jadi bomba ke?  Entahlah labu, jangan sebab pencen korang hilang akal dibuatnya… 

Kalau tak ada banya, ada sikit maruah pun kira okay lah…  SHAHRUL PESHAWAR

PAS dan PKR kecam tindakan rampas Harakah dan Suara Keadilan

Wed Feb 11, 09 12:23:55
KUALA LUMPUR, 11 Feb – PAS mengecam tindakan merampas akhbar Harakah dan Suara Keadilan di seluruh negara khususnya melibatkan Perak, Kedah dan Selangor.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato’ Mahfuz Omar menyifatkan tindakan tersebut sebagai pencabulan ke atas prinsip demokrasi.

“Kita yakin tindakan itu diambil ekoran daripada laporan krisis yang berlaku di Perak.
“Tindakan tersebut telah menyekat kebebasan media dan menghina rakyat kerana hak mereka untuk mendapatkan maklumat yang tepat telah dinafikan,” tegas beliau.
Mahfuz juga kesal kerana dalam masa yang sama media arus perdana terus menerus dibenarkan melaporkan berita-berita yang telah diputar-belitkan semata-mata untuk mengaburi mata rakyat.
Media arus perdana kata beliau, mengambarkan Dato’ Seri Mohd Nizar Jamaluddin sebagai penderhaka tetapi ketika krisis pelantikan Menteri Besar di Terengganu dan Perlis, pemimpin Umno yang menolak cadangan Sultan tidak digambarkan sedemikian.
“Bila ia melibatkan pemimpin Pakatan Rakyat, media arus perdana akan memberi gambaran yang buruk sedangkan pemimpin Umno ada yang bertindak lebih teruk dari itu,” jelas Mahfuz.
Beliau merujuk tindakan Tan Sri Annuar Musa yang menabalkan Sultan Kelantan yang baru pada tahun 1993 kerana Sultan Kelantan yang sedia ada, Sultan Ismail Petra tidak sehaluan dengan pemimpin Umno Kelantan.
“Kalau nak dikirakan menderhaka tindakan Annuar Musa ini lebih derhaka berbanding yang Nizar,” tegas beliau.

Sehubungan dengan itu, beliau mendesak agar arahan segera dikeluarkan agar perbuatan merampas Harakah dan Suara Keadilan serta akhbar yang lain dihentikan.
Sementara itu , Tian Chua menjelaskan bahawa rampasan itu setelah berlakunya kekalahan Bn dalam pilihanraya kecil di Kuala Terengganu dan sejak itu akhbar Suara keadilan di rampas, termasuk edisi kekecohan kerajaan Perak.Sehingga kini hampir 20,000 naskah dirampas di seluruh negara.
“Ianya seolah-olah kembali di zaman Mahathir” demikian jelas Tian Chua di Kuala Lumpur jam 11 pagi tadi.
Edaran Suara Keadilan menurut Tian Chua, semenjak pilihanraya ke 12, Mac lepas, telah mencecah 150,000 naskah seminggu dan tidak pernah menghadapi sebarang masalah sebelum ini.
Walaubagaimanpun pada keluaran minggu ini, Suara Keadilan telah dirampas kira-kira 20,000 naskah. Menurut Penolong Pengurus Bahagian Pengedaran Akhbar Suara Keadilan, Marina Awanti Nordin, rampasan terbesar telah dilakukan di Seberang Perai dan Melaka.
Selain itu beberapa pengedar Suara Keadilan di sembilan lokasi telah menerima surat amaran daripada daripada Unit Penguatkuasa Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-quran Kementerian Dalam Negeri.
Surat berkenaan tertulis bahawa akhbar ini telah melanggar syarat-syarat permit penerbitan yang dikehendaki mengikut Kaedah-Kaedah mesin citak dan penerbitan (lesen dan permit) 1984.
Kandungan surat berkenaan juga mengingatkan para penjual tidak menjual akhbar berkenaan ataupun diambil tindakan.
Tian Chua menambah, dalam awal bulan ini, rampasan Suara Keadilan diibaratkan sebagai satu tindakan yang diambil dalan satu operasi yang tersusun.
“Selepas pilihanraya, kami tidak pernah menghadapi satu operasi yang besar, namun pada bulan lepas, kita telah menghadapi satu tindakan yang begitu sistematik yang berlaku di semua peringkat,” katanya kepada wartawan.
Katanya lagi, KeADILan mengutuk sekeras-kerasnya rampasan Suara Keadilan, dan menurut Tian, tindakan ini adalah menyekat edaran maklumat bebas di pasaran.
“Bagi pihak parti, saya mengutuk sekeras-keranya tindakan yang diambil dalam edaran maklumat bebas di pasaran,” kata Tian pagi ini.

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya