Tag Archives: Flood

Aksi MRA di utara tanahair

Maaf, blog lama tak update.

1. lepas balik Pakistan, aku kena tahan wad – suspek hepatitis (banyak kontak dengan air banjir)

2. pastu aku cuti rehat – menanggung sakit tu..

3.  kerja kat pejabat melambak-lambak.

4.  ni sekarang tengah banjir, tu yang tak berapa dapat nak update.  Tapi bila aku dengar ada orang kata NGO kita asyik ke luar negara je, tapi dalam negeri takde… tak syok lah aku dengar… tapi ini betul.. pandangan orang ramai.

5.  gambar nie aku ambil, aku pun tenggelam gak… nanti aku citer lagi

6.  kami nak volunteer – call aku 019 6159948

Shahrul Peshawar

Advertisements

Leave a comment

Filed under Bencana Alam

Gambar Common Kitchen di Charsadda

“Common Kitche” atau “Dapur Medan” kelolaan MRA

Nasi yang siap dibungkus, sedia untuk diagihkan

penduduk berhampiran datang untuk mengambil nasi

penduduk yang tinggal jauh, MRA hantar menerusi kenderaan pacuan 4 roda

penduduk amat menghargai pemberian ini

inilah nasi yang diberikan kepada mangsa banjir dan inilah juga nasi yang kami nikmati untuk berbuka puasa

jemput berbuka…

sumbanglah kepada mangsa banjir ini melalui MRA, kami akan pastikan sumbangan anda sampai kepada mereka yang memerlukan.

akhir sekali… doakanlah agar mereka selamat di bulan yang mulia ini… anda adalah saudara mereka, dunia dan akhirat.

SHAHRUL PESHAWAR di Charsadda.. tengoklah dalam goggle kat mana tempat nie…

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Humanitarian, Kempen-kempen, sukarelawan

gambar hari ni

ini ialah gambar anak kecil sedang mendapatkan bekala  airri di sebuah lebuhraya berhampiran charsadda.  Kalau korang nak tahu, MRA buat projek pengagihan air cam ni lah, kalau nak sponsor dalam bulan posa nie… besau pahalanya… kontak pejabat MRA.

Shahrul Peshawar – ini aje hari ni

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya, Humanitarian, Inilah dunia

Bantuan kepada Mangsa Banjir Pakistan Ogos 2010

Maaf, lama tak update.

On the ground, mana sempat nak update. 

Flight kali ini agak melelahkan.  Dari KUL ke BKK, kemudian dari BKK ke ISB pulak.  Dari BKK ni kena transit 5 jam dulu. Bebuka kat dalam flight je.

Sampai-sampai je, ubat-ubat yang dibawa kena tahan, atas alasan yang tidak konsisten.  Memang dah dijangka pun, cumanya yang leceh tu ialah kami nak bergerak dah, malas nak balik ke airport untuk selesaikan hal ubat nie.  Hujung minggu confirm cuti, tu yang leceh jadinya.   Apapun kami doa agar semua selesai, alhamdulillah, selesaipun. 

Untuk citer lanjut, korang baca aje kat blog Dr. Azwan yang ikut sekali dengan aku, dia nie rajin menulis…

http://drazwan.blogspot.com/

nak beli “spek”?

inilah sahur kami, telur goreng, roti naan dan krim susu…

pepatah Pashtu – “Tanpa sekuntum bunga, musim bunga tetap tiba”

anda sanggup?

mamat penjual buah

membersihkan anggur…

oklah, aku tak boleh lama, takut elektrik putus lagi.. apa

memang putus pun…

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya

RAYUAN BANTUAN UNTUK MANGSA BANJIR DI PAKISTAN

RAYUAN BANTUAN UNTUK MANGSA BANJIR DI PAKISTAN
06 Ogos 2010

Saudara/Saudari yang budiman,

Assalamualaikum

Banjir yang sedang melanda Pakistan adalah yang paling teruk sejak 100 tahun melibatkan kawasan yang begitu luas hampir keseluruhan utara Pakistan dengan lebih daripada 1500 orang terkorban, 30,000 buah rumah telah hanyut dan hampir 4 juta orang telah dipindahkan. Keadaan banjir ini dijangka akan menjadi lebih teruk disamping tidak berapa lama lagi musim sejuk akan tiba.

Walaupun banyak pihak sedang membantu, tetapi banyak kawasan yang masih belum mendapat bantuan. Keperluan yang amat diperlukan termasuk khemah, selimut, pakaian, peralatan dapur, makanan, kit kebersihan (hygiene kit) dan ubat.

Malaysian Relief Agency (MRA) merasa amat terpanggil untuk membantu mangsa-mangsa banjir ini dengan membekalkan keperluan tersebut atas kadar RM 300 seorang.

Kami bercadang untuk membantu pada peringkat permulaan ini seramai 1000 orang (bermakna jumlah bantuan adalah sebanyak RM 300,000) dan berkemungkinan akan menghantar pasukan kami untuk tujuan menyampaikan bantuan secepat mungkin.

Kami menyeru kepada semua lapisan masyarakat untuk menghulur bantuan kepada kami bagi membantu saudara-saudara kita di Pakistan. Nama Akaun kami : MALAYSIAN RELIEF AGENCY No. Akaun: 5640 9820 6365 (MAYBANK BERHAD) atau hantar sumbangan ke alamat diatas. Sekiranya sumbangan di masukkan ke dalam akaun kami, sila sms maklumat berkaitan kepada kami untuk tujuan pengeluaran resit.

Sekian. Selamat berpuasa dan semoga Allah membalas budi saudara dengan sebaik-baik balasan. Terima kasih.

Saudara mu se Islam,

Dato Dr Abdul Razak Kechik
Presiden

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Human Rights, Humanitarian, IDP, Kempen-kempen, Kenyataan Media, Refugee, sukarelawan

Colombia: Floods DREF operation no. MDRCO004

Glide No. FL-2008-000197-COL

The International Federation’s Disaster Relief Emergency Fund (DREF) is a source of un-earmarked money created by the Federation in 1985 to ensure that immediate financial support is available for Red Cross and Red Crescent response to emergencies. The DREF is a vital part of the International Federation’s disaster response system and increases the ability of national societies to respond to disasters.

CHF 95,700 (USD 87,477 or EUR 60,955) has been allocated from the Federation’s Disaster Relief Emergency Fund (DREF) to support the National Society in delivering immediate emergency assistance to 1,000 families. Unearmarked funds to repay DREF are encouraged.

Summary: Heavy rainfall during the second rainy season in the regions of La Mojana, Llanos Orientales and Region Andina have led to severe flooding, affecting many people by damaging or destroying their homes and belongings. The Colombian Red Cross Society has been working since the onset of the disaster to provide relief assistance to the affected population.

This operation is expected to be implemented over three months, and will therefore be completed by 22 January 2009; a Final Report will be made available three months after the end of the operation (by 22 April 2009).

The situation

The second rainy season continues in most parts of Colombia, causing several mudslides, the overflowing of rivers and flooding in the low areas adjacent to the Magdalena and Cauca rivers. The Hydrology, Meteorology and Environmental Studies Institute (Instituto de Hidrologia, Metereologia y Estudios Ambientales – IDEAM) forecast that the heavy rains will continue, particularly in the Caribbean and Andean region of Colombia. Alerts were issued around critical rivers (Magdalena, Sinu, San Jorge) that could overflow, as well as to warn people of the imminent risk of mudslides.

The Colombian Red Cross Society (CRCS), in coordination with the Ministry of the Interior’s Direction of Disaster Prevention and Response (Direccion de Prevencion y Atencion de Desastres), estimated that throughout this year an accumulated number of 575,574 people were affected by the rains, 94 people were killed, 139 injured and 13 missing.

The zones that sustained the heaviest damage during this second season are the regions of La Mojana, Llanos Orientales and Region Andina due to the overflowing of the Cauca, Sinu, San Jorge, Arauca, Atrato and Meta rivers. The intensive rains battered 76 municipalities in 16 department of the country; from these the departments of Cordoba, Bolivar, Sucre, Magdalena, Atlantico, Antioquia, Meta, Cauca, Norte de Santander, Cundinamarca and Guajira were the most affected.

Affected residents have taken refuge in improvised shelters such as schools, colleges and local warehouses, while others are staying with friends and families. In all cases, the outbreak of diarrhea, respiratory infections, vector spread and skin diseases and gastrointestinal problems is an imminent concern.

Coordination and partnerships

The CRCS, through its municipals and sectional branches, has been and will continue supporting the actions of the Local and Regional Committees for Disaster Prevention and Response (Comite Local de Prevencion y Atencion de Desastres – CLOPAD and Comite Regional de Prevencion y Atencion de Desastres – CREPAD). The CRCS is specifically supporting CLOPAD and CREPAD in the coordination of efforts, damages evaluation, need assessments and initial assistance to the affected people. The International federation, through its Pan American Disaster Response Unit (PADRU) is closely monitoring the situation and coordinating relief activities.

CLOPAD and CREPAD have supported emergency actions with 750 million Colombian pesos of humanitarian aid consisting of food and non-food relief items, and the construction of contingency barriers in the Bolivar department.

Relief items provided by CLOPAD and CREPAD
Quantity
Item
Municipalities benefitted
6,000
Blankets Baranquilla (Atlantico department)
4,000
Food parcels Baranquilla (Atlantico)
6,000
Hammocks 4,000 in Baranquilla (Atlantico) 2,000 in Cordoba, Villanueva, San Juan Neponuceno, Yambran Guamo, Cicuco, Pinillos and Morales (Bolivar)
4,000
Hygiene kits Baranquilla (Atlantico)
2,000
Mattresses Baranquilla (Atlantico)
2,000
Kitchen kits Baranquilla (Atlantico)
70,000
Bags of polypropylene to build contingency barriers Cordoba, Villanueva, San Juan Neponuceno, Yambrano, El Gu Cicuco, Pinillos and Morales (Bolivar)

SHAHRUL PESHAWAR

I urged those Billionaires and Millionaires to come forward to finance the flood operation.  It is part of your corporate responsibilities.

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Humanitarian

The United Nations appeals for $ 10 million to assist flood-hit communities in Lao PDR


Vientiane – September 19, 2008: Disease, malnutrition and loss of livelihoods are among the threats facing hundreds of communities hit by recent floods in Lao PDR, according to the Government of Lao PDR and the United Nations, as it appealed for nearly $ 10 million in urgent humanitarian aid.

Over 200,000 people in eleven provinces lost farmland, infrastructure and homes when the river Mekong and many of its tributaries burst their banks following torrential rains in mid-August. Provinces in the north and centre of the country, including areas close to the capital, Vientiane, were the worst hit as the Mekong rose to levels not seen in a century.

“The floods of August 2008 pose a serious mid- to long-term threat to the health, food security, welfare and livelihoods especially of the poorest communities affected by them,” said the UN Resident Coordinator, Ms Sonam Yangchen Rana.

“Families who were already close to the poverty borderline risk being pushed under due to the loss of rice paddy, food stocks and other assets. Care-givers who already struggled to ensure their children received a sufficiently nutritious diet will find the task even harder.”

Ms Yangchen Rana noted that even though flooding is a regular phenomenon in Lao PDR, the consequences of this year’s record floods had dealt a severe blow to the development prospects of a large part of the country.

A Rapid Needs Assessment conducted by the government, the United Nations and other partners identified the priorities for immediate humanitarian and early recovery action. The most immediate needs identified by the Rapid Assessment are:

– Clean drinking water and sanitation

– Food supplies

– Essential medicines and primary health care

– Emergency replacement seeds

– Immunization and surveillance for disease outbreaks and nutrition status

The Joint Appeal proposes 15 projects in eight sectors, submitted by United Nations agencies in partnership with the Government of Lao PDR and other development partners.

The Appeal requests a total amount of US$ 9,945,998, to provide immediate resources to support the Government in addressing key humanitarian and essential early recovery needs of the affected population over the next twelve months.

The United Nations Central Emergency Response Fund (CERF) has already provided US$ 2,024,378 as a jump start for immediate activities in priority sectors including Health and Nutrition, Water and Sanitation, Food Security and Agriculture, Protection, and Education.

The United Nations seeks the urgent support of the international donor community for this Joint Appeal in this time of crisis and recovery for Laos. The humanitarian impact of this disaster must be urgently addressed. The Joint Appeal will ensure that the response is effectively coordinated amongst humanitarian partners and the Government, and that the most affected and vulnerable receive the assistance and protection they need to restore their lives.

Leave a comment

Filed under Bencana Alam