Tag Archives: Pakistan

New security guidelines cut relief hours in Pakistan

The spate of aid worker kidnappings in Pakistan is impeding relief work in the country.

Relief agency managers in flood-hit central Pakistan said local security forces have limited the working hours of nongovernmental organizations in rural communities. The security measure was brought about by the spate of kidnappings in the country, most notably the abduction last month of a Dutch and Italian national working for German NGO Welthungerhilfe.

Iqbal Shah, who oversees Save the Children’s work in the districts of Dera Ghazi Khan, Muzaffargarh and Rajanpur in Punjab province, said new security guidelines, such as returning to Multan by dusk, have become a “necessity.” He said it made humanitarian programs “very difficult” to deliver.

Insecurity in the country has also put badly needed programs in jeopardy. Shah said a major donor who would have sponsored a new child-protection program canceled its visit to the country because of the kidnappings.

http://www.devex.com/en/blogs/the-development-newswire/kidnappings-pose-relief-problems-in-pakistan

2 Comments

Filed under 1

Tolak kereta


Terkenang suatu ketika dalam bulan puasa 1430hijrah, ketika kami berada di Peshawar, Pakistan.

Semasa kami sedang nak bertolak ke lokasi untuk kami buat klinik statik, tiba-tiba kereta meragam (memang patut pun kereta tu meragam)… Terpaksalah semua orang tolak kereta tu, termasuklah Iqbal, Dr. Wan Mokhzani dan teman-teman yang lain…

Apapun, klinik statik itu berjalan dengan lancar dan memenuhi objektifnya…

Shahrul Peshawar…

Leave a comment

Filed under 1

Qurban-qurban MRA 1432

QURBAN DI SOMALIA

QURBAN DI PAKISTAN

QURBAN DI INDONESIA

QURBAN DI THAILAND

ada lagi Qurban di Myanmar tapi takada gambar.

Shahrul Peshawar

2 Comments

Filed under 1

Ramadhan di Charsadda, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Saya masih ingat ketika banjir besar melanda Pakistan dalam Ramadhan 1431.  Saya ke sana sebagai ahli Misi Pertama MRA merangkap Koordinator Projek Banjir Pakistan bersama dengan Dr. Shahrizal Azwan (Dr Azwan) yang ketika itu merupakan Pengarah Tim Perubatan MRA.   Dr. Azwan berkhidmat di Hospital Pakar Al Islam Kampung Baru.

Ketika kami berkumpul di Stesen Sentral KL, Dr. Azwan ditemani oleh isteri beliau, manakala dari MRA diiringi oleh Cik Fauziah Tahar dan Sdr. Mohd Ridhuan.  Saya takde siapa nak hantar, sebab keluarga saya termasuk anak-anak semuanya berada di Kedah.  Yang hantar saya hanyalah Sdr. Zambry Salleh, sahabat yang punya teksi.  Sepanjang perjalanan dari Stesen Sentral ke KLIA saya dan isteri berutusan SMS saja, tak sampai hati nak telefon.

Kami tiba di Bangkok, dan kena transit lama gak, ada dekat enam jam.  Melepek gak kat airport.  Dr. Azwan ok, dia steady… dia rajin boleh rayau satu airport.  Dr. Azwan siap boleh beli macam-macam juadah.  Aku seperti biasa, memang akan bawa coklat spare dalam setiap perjalanan, so aku puas melantak coklat je jawabnya.

Ketika kami tiba di Islamabad, cuacanya nyaman tapi terasa bahang kepanasan.  Kami tiba jam 11.30 malam tapi terpaksa keluar dari airport sekitar jam 12.30 malam sebab ada masalah teknikal dengan ubat-ubatan yang kami bawa.   Tapi berkat kesabaran dan diplomasi tahap gaban, kami akhirnya dapat bawa semua ubat-ubatan keluar.  Walaupun melalui pengalaman perjalanan yang panjang dan agak tertekan, namun kami tetap ceria dan bersemangat.

Diluar, sudah menunggu dua tim yang akan membawa kami ke destinasi yang telah dirancang.  Saya terus ke Peshawar bersama tim ISRA dan Dr. Azwan tinggal di Islamabad bersama tim PIMA.

Ketika Dr. Azwan sedang bersiap untuk bersahur, saya masih lagi dalam perjalanan ke Peshawar. 

Misi kali ini, pada saya sangat mencabar.  Walaupun bumi Pakistan bukan asing bagi saya tapi kali ini saya terasa kelainannya, dengan bahang yang membakar, debu yang menyesakkan, air yang sedikit, bulan Ramadhan… ianya sangat sulit dan mendesak.  Hebat ujian ALlah pada umat Islam Pakistan.  Dua tahun terdahulu mereka diuji dengan gempa bumi Kashmir, juga di bulan Ramadhan.

Bersambung.

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Di Minda Saya, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Refugee, sukarelawan

Rememberance of Pakistan Zalzalah 2005

I lost my daughter – Aleya Maisarah a week before the zalzalah due to pnumonia.  I was then went to Pakistan with AMAN Malaysia to assist those who suffered worst than me, they lost everybody in their families… thanks to my wife.  She also suffered a lot during that time.

ALlah knows best.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Humanitarian, IDP, Refugee, sukarelawan

2,000 penduduk tanpa bekalan elektrik

Daripada ZAINAL AZHAR MOHAMED

BATAGRAM (Khyber PakhtunKhwa) 18 Jan. – Seramai 2,000 penduduk Islam di dua buah kampung yang terletak di kawasan pergunungan Mirza Banda di sini sebelum ini pernah merasai kemudahan bekalan elektrik. Namun, bekalan elektrik yang dihasilkan daripada empangan mini hidro untuk menerangi rumah dan jalan musnah selepas kawasan itu dilanda gempa bumi pada tahun 2005.

Keadaan menjadi lebih sukar di Kampung Shamlayi dan Mirza Banda di sini apabila dilanda tanah runtuh dan banjir lumpur yang meragut nyawa 45 orang pada tahun lalu. Sejak itu, penduduk perkampungan tersebut hanya memasang angan-angan jika suatu hari nanti kampung mereka dapat diterangi semula dengan dengan cahaya mentol lampu. Keperitan yang dihadapi mereka itu mendapat perhatian Malaysian Relief Agency (MRA) untuk mengadakan lawatan bagi melihat kemusnahan yang dihadapi sekali gus membantu meringan beban penduduk.

Meskipun terpaksa merempuh perjalanan sukar selama tujuh jam sejauh 600 kilometer dari Peshawar ke kawasan pergunungan itu, namun rombongan yang diketuai Presiden MRA, Datuk Dr. Abdul Razak Kechik dianggap berbaloi demi membantu penduduk di situ. Ketua kampung itu, Mohd. Khalid Mohd. Yunus berkata, penduduk kampung yang bekerja sebagai penanam padi dan gandum mengikut musim terpaksa berada di dalam gelap selepas generator mini hidro yang menghasilkan 10 kilowatt elektrik rosak.

“Kami hanya dapat melihat sahaja kerosakan itu kerana tiada kepakaran untuk membaik pulih selain kekurangan wang serta berada di kawasan terpencil. “Penduduk merayu jika sumbangan dapat diberikan bagi mendapatkan generator mini hidro baru untuk menerangi semula rumah, surau dan sekolah,” katanya di sini hari ini. Sementara itu, Abdul Razak memberitahu, setelah melawat kawasan mini hidro itu, MRA sedia menghulurkan bantuan kepada penduduk di kampung tersebut.

“Penduduk meminta generator mini hidro untuk 10 kilowatt tetapi MRA akan memperbesarkan jumlah tersebut bagi membolehkan lebih ramai penduduk menggunakannya. “MRA akan berusaha mendapatkan generator mini hidro untuk 20 kilowatt dan akan turut membaik pulih laluan air yang rosak akibat bencana alam lalu,” jelas beliau. Tambahnya, kerja membaik pulih serta membeli generator mini hidro itu dijangka menelan kos sebanyak RM50,000. Katanya, MRA akan menggunakan sumbangan orang ramai untuk melakukan kerja tersebut.

Bagi mereka yang ingin menderma, sumbangan boleh dilakukan dengan menulis cek kepada akaun MALAYSIAN RELIEF AGENCY di nombor 5640-9820-6365 (Maybank). Maklumat lanjut boleh menghubungi talian 03-26972007 atau layari laman web www.mra.com.my.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0119&pub=utusan_malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_12.htm&arc=hive

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Kenyataan Media, Refugee, sukarelawan

MRA rayu bantuan biayai operasi hospital di Mansehra

 

 

MANSEHRA (Khyber PakhtunKhwa) 17 Jan. – Bayangkan jika sebahagian daripada kita terpaksa melihat ahli keluarga atau saudara-mara menghembuskan nafas terakhir tanpa bantuan perubatan kerana kekurangan hospital.

Bagaimanapun, ia tidak berlaku di Malaysia sebaliknya menjadi realiti bagi masyarakat di daerah ini serta yang tinggal berdekatan kawasan ini seperti di Batagram dan Balakot.

Ia berlaku apabila satu-satunya hospital kerajaan yang ada di sini musnah dalam gempa bumi pada 2005 lalu dan masih gagal dibina semula kerana tiada peruntukan.

Sebuah hospital yang dibina hasil sumbangan masyarakat Islam dari Amerika Syarikat pula gagal beroperasi walaupun telah siap dibina sejak enam bulan lalu, juga kerana tiada peruntukan bagi pelaksanaan operasinya.

Sehubungan itu, Malaysian Relief Agency (MRA) yang dirayu menghulurkan bantuan untuk membolehkan hospital itu beroperasi, telah membuat tinjauan bagi mendapatkan gambaran sebenar situasi semasa di daerah berkenaan.

Presiden MRA, Datuk Dr. Abdul Razak Kechik berkata, pihaknya mendapati sumbangan rakyat Malaysia amat diperlukan bagi membantu hospital tersebut memulakan operasinya.

Menurut beliau, kelengkapan seperti katil dan berapa peralatan asas telah disediakan oleh pihak lain dan hospital itu kini hanya memerlukan kos pengendalian sahaja.

“Bagi membolehkan hospital itu beroperasi, ia memerlukan kos RM25,000 sebulan termasuk membayar gaji lima pegawai perubatan, lima kakitangan paramedik dan pembayaran kos utiliti serta mendapatkan ubat-ubatan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Abdul Razak menambah, hospital tersebut memerlukan beberapa peralatan lain untuk melakukan pemeriksaan kesihatan termasuk kelengkapan makmal yang kesemuanya berjumlah RM100,000.

Jelasnya, hospital itu akan ditadbir oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan iaitu Persatuan Perubatan Islam Pakistan (PIMA).

“PIMA memberitahu mereka telah mendapatkan beberapa kelengkapan namun tidak mempunyai peruntukan bagi memulakan operasi hospital itu.

“Bantuan bagi menampung kos operasi diperlukan untuk tempoh dua tahun iaitu kira-kira RM600,000 sebelum ia dapat diuruskan sendiri,” katanya.

Beliau berkata, hospital itu amat diperlukan oleh masyarakat di daerah tersebut dan kawasan berdekatan.

Berikutan itu, MRA merayu orang ramai serta agensi swasta menghulurkan bantuan menerusi akaun 5640-9820-6365 (Maybank) dan mendapatkan maklumat lanjut dengan menghubungi talian 03-26972007 atau layari laman web www.mra.com.my.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0118&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_12.htm&arc=hive

2 Comments

Filed under Bencana Alam, Humanitarian, sukarelawan