Tag Archives: PAS

KUASA KETIGA menentukan siapa naik dan siapa turun

KUASA KETIGA… ramai orang dah mula berkata tentang KUASA KETIGA atau dalam bahasa penjajahnya “THIRD FORCE”. Semakin dekat dengan PRU 13, semakin banyaklah pihak yang mengaku mewakili KUASA KETIGA tampil membuat bermacam dakwaan.

Debaran dan bahang pilihanraya semakin hari semakin terasa panas. Sesiapa sahaja yang berdaftar dan menjadi ahli mana-mana parti politik tugasnya sekarang ialah buat “marketing”. Yang akan jadi PACA pun dah mula berkursus dan mula buka mukasurat mengenai Pooling Agent dan Counting Agent.

Ramai yang dah ready gambar terbaru, kalau yang muslim mesti ada sekeping gambar pakai songkok atau kopiah. Ada yang dah buat setting poster masing-masing. Yang parti nak keluarkan tu cerita lain, yang sendiri punya lain. Menang atau kalah cerita lain.

Ramai juga penulis-penulis upahan yang akan mendapat projek untuk penulisan mengenai seseorang tokoh tertentu, akan mula keluar majalah-majalah nyamuk menceritakan kebaikan dia seorang dan semua orang tak betul. Akan keluar juga majalah-majalah atau akhbar yang cuba sabotaj tokoh tertentu dan parti-parti lain.

Dengan kecanggihan IT, lagilah haru. Pasti ada gambar tokoh-tokoh tertentu dengan perempuan, tengah minum arak lah, kena tangkap kat dangdut lah… kalaupun bukan tokoh tu, mungkin anak dia akan jadi mangsa, ataupun isterinya, ataupun adik beradiknya… tapi kalau semua dah tak ada, orang gaji pun boleh jadi modal jugak. Paling dahsyat, akan ada gambar-gambar super impose muncul dengan pelbagai aksi dan konotasi, bersikap memaksa orangramai untuk bersetuju dengan apa yang mereka paparkan.

Berbalik kepada cerita THIRD FORCE. Siapakah First Force atau Kuasa Pertama? Kuasa Pertama ni selalunya disabitkan kepada existing government, atau pemerintah sedia ada. Dalam bahasa politik di Malaysia – Kuasa Pertama ni ialah Barisan Nasional (BN). Kita harus melihat Kuasa Pertama ini sebagai satu entiti politik dan bukannya segala macam jentera kerajaan dan institusi yang ditubuhkan oleh kerajaan. Kuasa Pertama ialah parti yang memerintah, yang menguasai kerajaan, dan dalam konteks aku ialah mereka yang memenangi pilihanraya.
Jangan pertikaikan pilihanraya tu adil ke berat sebelah ke, ada pakai hantu, jin, jembalang… itu semua tidak diambil kira. Aku tak nak pertikai perjalanan pilihanraya, aku nak cerita pasal KUASA-KUASA tu saja.
Siapa pula Second Force? Kuasa Kedua? Mereka ialah kelompok utama yang menentang First Force. Kelompok yang mampu memberikan cabaran kepada Kuasa Pertama. Dalam bahasa mudahnya kalau First Force tewas dalam pilihanraya, Second Forcelah yang akan mengambil alih dan meneruskan pemerintahan.

Di negara maju kewujudan First dan Second Force ni bagus sekali peranannya, ianya dapat mewujudkan tahap integriti yang tinggi dikalangan penggerak kedua-dua force ini, disamping mereka lebih jujur, ikhlas dan cerdik dalam melakukan sesuatu agar tidak kehilangan undi daripada rakyat terbanyak.

Di Malaysia, First Force dan Second Force ni tak leh duduk sekali. Ada saja yang tak kena. Rakyat terbanyak, terutamanya yang tidak menjadi ahli kepada mana-mana parti tetapi memahami konsep demokrasi iaitu pilihanraya akan membuat keputusan terhadap calon yang mereka senangi. Jadinya kedua-dua force ini akan saling bersaing untuk memenangi hati dan minda rakyat terbanyak.

Sekarang, siapa pula Third Force atau Kuasa Ketiga. Kelompok ini kebiasaannya adalah entiti bebas yang berpengaruh, tidak terikat pada mana-mana force secara mutlak, bukan sebuah badan berkepentingan ekonomi, mempunyai kredibiliti tersendiri, kewujudan dan perjuangannya diketahui oleh rakyat terbanyak. Mempunyai reputasi dan nama yang harum dalam disiplin atau lapangan yang diceburinya. Third Force ini sewajibnya mengamalkan dasar non partisan.

Third Force juga menurut saya bukan mana-mana ahli politik yang kecewa dengan perjuangannya. Third Force mempunyai ruang pengaruh yang besar, berupaya untuk menyampaikan idenya kepada khalayak tanpa banyak “red tape”. Pemimpin didalam Third Force juga mesra alam dan mesra rakyat. Gembira ketika rakyat senang dan berada disisi ketika rakyat menghadapi kesukaran.

Masih ada kah lagi kuasa Third Force ini didalam masyarakat Malaysia hari ini? Third Force ini bukan menunding jari tugasnya, tetapi ia tampil memberikan jalan penyelesaian kepada kemelut yang melanda. Third Force tidak gila kepada publisiti dan iklan-iklan tidak berbayar di tepi-tepi jalan, atau menaikkan slogan-slogan tertentu bagi meraih sokongan dan mendapatkan perhatian.

Third Force bertindak sebagai pemudahcara – membantu proses penyelesaian. Third Force tidak berminat dengan pertelingkahan dan sandiwara mereka yang keliru. Third Force ini melihat masalah ummat sebagai penanda arasnya… Third Force tidak gentar pada sebarang ugutan dan tidak pernah khuatir dengan mana-mana pihak.
Third Force juga mempunyai pengaruh besar serta berperanan memastikan pilihanraya kali ini dimenangi oleh BN atau PAKATAN. Siapakah Third Force ini?

SHAHRUL PESHAWAR
Kg. Baru

Advertisements

Leave a comment

Filed under 1

Malaysia: Government risks undermining democratic progress, say UN experts

GENEVA – UN human rights experts* on Monday expressed their dismay at the use of tear gas and water cannons by security authorities against peaceful protestors in Malaysia on Saturday, reportedly leading to injuries and one death, and the arrest of more than 1,600 people at the Bersih 2.0 rally.

“The right to freedom of opinion and expression, including in the form of peaceful protests, is essential for democracy. By declaring the demonstration illegal, sealing off parts of the capital in advance and responding in such a heavy-handed manner against peaceful demonstrators, the Government of Malaysia risks undermining democratic progress in the country,” said Frank La Rue, UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression.

Tens of thousands of people gathered near the Medeka Stadium on Saturday despite the announcement made by the police that no gathering would be permitted that day on the basis of the Malaysia Police Act, which requires organizers of public gatherings of three or more persons to seek permits beforehand. The protests were called by Bersih, a coalition of more than 60 non-governmental organizations seeking to promote free and fair elections in Malaysia.

“Actions taken by the authorities prior to and during the rally unduly restricted the rights to freedom of expression, assembly and association,” said La Rue. “Declaring Bersih illegal based on claims that it is trying to topple the Government or is a risk to national security and public order – in the absence of any credible evidence to substantiate such claims – is also an unnecessary restriction of civil and political rights.”

According to Malaysian police, all of those arrested on Saturday have been released. But the UN experts noted that six leaders from the Socialist Party of Malaysia reportedly remain in detention. These individuals include Michael Jeyakumar Devaraj, Sukumaran Munisamy, Letchumanan Aseer Patham, Choo Chon Kai, Sarasvathy Muthu, and Satat Babu Raman.

“We remain deeply concerned about the detention of six individuals since 25 June under the Emergency Ordinance, which allows for detention without trial for up to 60 days,” said El Hadji Malick Sow, Chair-Rapporteur of the Working Group on Arbitrary Detention.

The Working Group on Arbitrary Detention also reiterated its recommendation, made to the Government of Malaysia following a visit to the country in June 2010, to repeal the Emergency Ordinance and other preventive laws, on the grounds that they significantly hinder fundamental human rights, such as the right to fair trial.**

The independent experts reminded the Government of Malaysia of its obligation to fully respect the rights to peaceful assembly, association, and expression, as guaranteed under the Federal Constitution and the Universal Declaration of Human Rights. They also recalled that as a member of the Human Rights Council, Malaysia has pledged to uphold the highest standards in the promotion and protection of human rights.

“Malaysia, as a dynamic, multi-ethnic, multi-cultural and pluralistic nation, should remain open to legitimate political discourse on democracy, including the expression of dissent,” the experts said. “We urge the Government to allow all individuals to enjoy their human rights, and to address the problem of preventive detention. Likewise, we call upon the Government to ensure that there will not be any punitive measures taken against peaceful demonstrators.”

END

http://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11225&LangID=E

gambar ihsan Wartawan Rasmi Laman Reformasi  http://wrlr.blogspot.com/

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia, Human Rights

Si Kuning yang bakal ditangkap

Kecoh betul, habis semua benda warna kuning nak kena tangkap.  Mamat ni sekarang dalam ketakutan dan tak tentu arah.  Sapa boleh tolong dia?

Hak untuk berhimpun adalah hak asasi rakyat disebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Di Minda Saya

Membantu Palestin

RAPATKAN SAF DEMI PALESTIN

Assalamualaikum

Amat tak patut kalau aku tak kata apa-apa.

Teman-teman yang ikhlas berjuang.

Aku cuma ada satu perkara yang hendak dinyatakan.  Bulatkan tekad untuk membantu Palestin.  Janganlah kita bertelagah sesama kita.  Malu kita pada Israel dan Yahudi.  Bagi sesiapa yang menarik diri dari mengikut Flotilla, teruskan bantuan melalui jalan lain, terutama jalan darat setelah pintu Rafah dibuka.  Bagi sesiapa yang menyertai Flotilla pula, jaga diri dan carilah jalan untuk kembali bersatu dengan mereka yang tidak ikut serta. 

Mungkin masa sedikit singkat sekarang, nak buat macamana, tapi hubungan silaturahim dan kesatuan hati untuk membebaskan Palestin seharusnya menjadi sebab kita kembali bertaut.  Letak politik dan ego di tepi.  Ini bukan mengenai dia pergi atau atau aku pergi tetapi ini mengenai umat Islam di Palestin, saudara kita di Palestin.

Berlapang dada dan bertolak ansur adalah kunci perpaduan. 

Boleh tak kita berdamai demi Palestin dan penduduknya?

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Humanitarian, Inilah dunia, Kempen-kempen

Hentikan Kezaliman, Tegakkan Keadilan: Penyelesai Isu Perpaduan Melayu dan Islam.

Untuk kesekian kalinya, isu perpaduan Melayu ditonjolkan oleh UMNO lagi. Parti yang bernafas lama hasil luapan sentimen perkauman ini amat menyedari bahawa kedudukan politiknya adalah semakin terdesak dan terancam. Sokongan orang Melayu terutamanya generasi muda semakin menurun. Sokongan orang bukan Melayu pula kini amat terhakis. Gelombang sokongan rakyat di Sabah dan Sarawak jelas sudah beralih kepada Pakatan Rakyat. Lantaran, UMNO sedang menggunakan politik michevelli yang dianutinya. Isu perpaduan Melayu dikumandangkan lagi sebagai strategi perang psikologi memecahbelah Pakatan Rakyat. Ini dilakukan selepas gagal menggunakan fitnah ‘liwat’, membeli wakil-wakil rakyat PR dan menuduh Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu, agen Yahudi, CIA dan Amerika Syarikat serta berbagai tuduhan lagi. Dalam masa yang sama media penyampai maklumat kepada rakyat cuba disekat dengan harapan ‘psywar’ yang dilancar ini menjadi.

Sebenarnya, perpaduan yang dijaja ini hanyalah untuk menyelamatkan politik UMNO itu sendiri. UMNO ditolak rakyat bukan kerana perpecahan kepimpinan Melayu. Ia diakibatkan oleh segala kemungkaran dan kezaliman yang dilakukan oleh mereka sendiri. Segala khazanah negara sedang di ‘faraid’ sesama sendiri dengan pelbagai cara. Tabung simpanan felda susut teruk dan yang terbaru ini harta Petronas pula sedang dikeringkan. Seluruh instrumen pentadbiran negara telah dikembirikan demi menjaga survival UMNO. Ekonomi negara sedang menguncup dan para pelabur semakin menjarak diri dari kita. Kehidupan rakyat semakin tertekan dan tersepit. Kita semakin bimbang bagaimana nanti rakyat miskin di bandar-bandar dan luar bandar terutama di Sabah dan Sarawak dapat meneruskan kehidupan mereka yang sudahpun sengsara sekian lama. Menyedari rakyat semakin meminggirkannya, UMNO melagang isu perpaduan Melayu.

Hakikatnya, pelbagai agenda perpaduan politik Melayu telahpun dicuba sebelum ini. Namun, semuanya berakhir dengan kegagalan. Paling jelas, gabungan PAS dan UMNO di dalam Barisan Nasional pada tahun 1971 berkesudahan PAS di tendang keluar dari BN. Kegagalan ini mencetuskan percubaan bentuk baru oleh Anwar Ibrahim, apabila beliau dan rakan-rakannya dari ABIM berijtihad untuk aktif dalam UMNO. Ia berakhir dengan satu kemelut besar yang paling menyayat hati dalam sejarah politik Melayu Islam. Beliau disingkir dari jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO secara cukup hina dan mengaibkan. Tidak pernah berlaku dalam sejarah Melayu seorang pemimpin hebatnya dijatuhkan dengan fitnah ‘liwat’ seperti ini. Begitu pelik dan luarbiasa, namun ia boleh berlaku di dalam budaya politik UMNO.

Jelaslah, perpecahan politik Melayu tetap berlaku meskipun para pemimpinnya berada dalam wadah yang sama, sama ada UMNO atau BN. Lupakah kita dengan peristiwa pembunuhan Allahyarham Dato Mohd Taha di Gemencheh Negeri Sembilan? Apakah kita lupa dengan pergolakan politik di antara Team A dan B di dalam UMNO hingga menyebabkan UMNO di bubarkan pada tahun 1987 dan kemudiannya mengakibatkan tertubuhnya UMNO Baru dan Parti Semangat 46? Meskipun kemudiannya Parti Semangat 46 dibubarkan dan kembali bergabung di dalam UMNO, namun isu perpaduan Melayu tidak juga berkesudahan. Malah, penggabungan Semangat 46 ke dalam UMNO seakan-akan sengaja dirancang sebagai persediaan untuk mencipta krisis baru politik Melayu dengan peristiwa penyingkiran DSAI dari UMNO beberapa kemudiannya.

Bagaimana mungkin UMNO mengemudi perpaduan Melayu sedangkan perpaduan itu tidak wujud dalam tubuh badannya sendiri? UMNO kini adalah bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. UMNO umpama sebuah bangunan yang kelihatan besar dan hebat, sedangkan segala tiang, rasuk dan gelegarnya telahpun hancur luluh dimakan bubuk dan anai-anai. Ia bakal runtuh bila-bila masa sahaja. Dengan pelbagai perkembangan mutakhir yang berlaku, kita meramalkan satu krisis baru yang amat menggemparkan akan berlaku di dalam kepimpinan UMNO tidak berapa lama lagi. Percayalah!

Perjuangan para pemimpin UMNO bukanlah untuk menegakkan agama dan keadilan kepada rakyat. Asas perjuangan mereka adalah kecintaan kepada dunia dan ketakutan kepada mati. Maka, amalan rasuah, kronisme, penipuan, khianat, memfitnah sesama sendiri dan jatuh menjatuhkan merupakan suatu kemestian demi merebut dan mengekalkan kuasa. Dana dan sumber negara di mana jua akan diperah dan khianati semahunya. Maka judi sukan yang jelas haram menjadi halal demi memperkayakan mereka yang sudah kaya dan menjadikan rakyat yang miskin semakin papa kedana.

Hakikatnya, perpaduan sejati apa jua kelompok tidak akan wujud apabila tiadanya nilai-nilai teras yang merealitikan perpaduan itu iaitu keikhlasan, kejujuran dan keadilan serta saling menjaga rukun dan adab dalam muamalah dan perhubungan. Inilah yang dapat kita fahami dari firman Allah yang bermaksud:

“Dan berpegang teguhlah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah dan jangan bercerai-berai…..” (Ali-Imran: 103)

Isu perpaduan Melayu dan survival Islam di Malaysia ini tidak akan dapat diselesaikan jika kita masih melihatnya melalui teropong UMNO dan para kuncunya. Ia perlu dikaji dari perspektif baru dalam fenomena baru realiti politik berasaskan demokrasi di Malaysia. Jika UMNO benar-benar ikhlas, hentikan segala kezaliman, penindasan dan kemungkaran yang diamalkan selama ini. Suburkanlah iklim demokratik di Malaysia berasaskan perlembagaan negara yang ada. Wujudkan ruang persaingan yang terbuka dan sihat dan berasaskan syariat yang ditetapkan Islam. Ini akan menjadikan kita lebih kreatif dalam usaha menyampaikan khidmat yang terbaik untuk seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan agama berasaskan kebenaran dan keadilan. Dengan ini Islam yang murni akan lebih terserlah. Barisan kepimpinan Islam yang bertaqwa, bijaksana dan adil akan dapat dilahirkan. Masyarakat bukan Islam akan lebih memahami Islam dan melihatnya secara objektif dan tepat. Perkara ini sedang menjadi kenyataan. Masyarakat bukan Islam tidak lagi menjadi fobia kepada Islam apabila bersedia mengundi parti Islam di dalam pilihanraya, selepas sekian lama, UMNO telah menjadikan segala berunsur Islam sebagai momokan kepada mereka. Perkembangan inilah yang amat menggerunkan UMNO sekarang ini, lantas menjadikan slogan perpaduan Melayu sebagai gendang perang terakhir sebelum terus tumbang di telan gelombang rakyat yang menuntut keadilan.

24 Julai 2010

DR MUHD NUR MANUTY
Pengerusi
Biro Pemahaman & Pemantapan Agama
Parti KeADILan Rakyat

1 Comment

Filed under Bencana Manusia

nantikan kemunculan kolum ketiga MELAYU dalam PRU ke 13

Kemana-mana sekarang dicanang bahawa UMNO mahu berkerjasama, berpadu, bersatu, bersekutu, berdamai, berbaik-baik, bersama.. dan apa saja yang muluk-muluk demi perpaduan Melayu dan Islam.  Kesemuanya ini dilontar untuk mendapat respons dari PAS. 

Apapun respons PAS, lembut atau keras, menerima atau menolak, setuju atau tidak, suka atau tak suka, PAS akan berada dalam keadaan yang tertekan. 

Dengan kempen berterusan segala media pelacur yang masih lagi menjadi kitab rujukan harian ramai orang melayu, disaat media alternatif dipasung dan ditamatkan riwayatnya, maklumat-maklumat asas mengenai permainan politik terkini umno ini sukar untuk difahami dan dihazam oleh kelompok akar umbi.

UMNO tak kisah pun sebenarnya samada PAS sedia atau tidak untuk berdamai, yang mereka mahukan ialah ianya menjadi satu bahan yang boleh digunakan sehingga kedatangan musim pilihanraya ke 13.  Ianya amat vital dan ampuh sekali untuk memecahkan kepercayaan serta sokongan orang-orang Melayu kepada PAS khususnya dan Pakatan Rakyat amnya.  PAS sedang diwarnakan oleh media dengan warna menolak perpaduan, tidak Islamik dan tidak boleh bertolak ansur.

UMNO sedang memainkan satu kempen halus yang tidak disedari ramai, UMNO sedang menggerakkan satu strategi bagi memenangkan mereka semula di kerusi-kerusi Melayu yang dimenangi oleh PAS dan Pakatan dengan majoriti tipis.  Usaha ni tidaklah rumit dan sukar, ianya juga agak mudah jika sentimen keMELAYUan dan keISLAMan dapat dibakar hari demi hari.. menerusi propaganda murahan, pembohongan terancang, pelacuran berita dan fitnah serta adu domba.

UMNO pastinya akan cuba untuk mengelakkan pertembungan satu lawan satu dengan PAS atau Pakatan, kerana ini jelas tidak memberikan mereka banyak kelebihan.  Apa yang akan berlaku ialah UMNO akan meletakkan calon untuk memecahkan undi Melayu.  Dan Calon-calon ini berperanan seolah-olah untuk menjadi CALON ALTERNATIF – pengisi kolum ketiga Melayu – bukan PAS dan bukan UMNO apatah lagi KEADILAN. 

Siapa calon-calon dari kolum ketiga Melayu itu nanti?  Saya meramalkan mereka adalah dari PERKASA, ya si HINDRAF melayu tu..  Sekarang, mereka sedang diberikan wajah baru – iaitu wajah tidak sebulu dengan UMNO, wajah pejuang Islam, wajah menentang media Barat, wajah menentang kaum-kaum lain di Malaysia, wajah Nasionalis tetapi berhati Islam.  Inilah persiapan licik UMNO dan PERKASA. 

Kolum ketiga Melayu yang sebenar ialah kelompok non partisan dan Melayu yang berkecuali dan Melayu profesional.. namun kolum ketiga ini sedang direbut untuk diisi oleh golongan Melayu separa sedar – yang hatinya dan otaknya beku dengan politik Melayu Lama, yang masih merasakan ketuanan Melayu sebagai hak mutlak orang Melayu, tetapi dalam masa yang sama gagal memartabatkan sebarang juzuk perjuangan Melayu di mata dunia. 

AWAS dengan kolum ketiga Melayu yang jahat dan bercita-cita tidak lebih dari mengekalkan sang penguasa  pemerkosa yang zalim agar mereka mendapat imbuhan dan hidup senang darinya.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Bencana Manusia, Di Minda Saya

kembalinya Ust. Hassan Shukri

 

Al Fatihah

Semoga ALlah merahmati beliau. 

Masa aku tinggal di Padang Balang dulu, selalu jumpa Al Marhum, terutama bila solat di Surau Taman Melewar ataupun ketika program di Markas Taman Melewar.

Last sekali jumpa Ust. Hassan ialah di PUTIK semalam.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Inilah dunia