Monthly Archives: August 2011

Aidilfitri di Galkaiyo, Somalia

Aku beraya dengan bodyguard dan staf MRA. Tiada ketupat dan tiada lemang, tiada kueh raya mahupun kerepek.

Yang ada hanyalah kambing, kambing, kambing…hari hari makan kambing, pagi petang siang malam semuannya kambing hahahahahahaha… ada sekali aku minta telur untuk breakfast, diaorang kata aku kena order dua hari dulu, sebab tak de telur dalam stok, telur kena booking in advance… ahahahahaha….

Shahrul Peshawar

Advertisements

1 Comment

Filed under Bencana Alam, Bencana Manusia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432 dari Galkaiyo, Somalia

Aku dah sampai di Somalia sejak 24hb Ogos yang lalu.  Sempat berpuasa dan kini Alhamdulillah beraya disini juga.  Kepada semua pengunjung blog yang aku kasihi, kenal atau tak kenal, yang pernah berjumpa atau tidak, yang setuju dengan pandangan aku dan yang tak setuju, aku mohon MAAF kalau menyakitkan hati korang semua.  Salam KEMAAFAN dari aku di LAPANGAN SOMALIA.

Leave a comment

Filed under 1

Rumah Perlindungan Al Huda, Bossaso

Inilah rumah perlindungan Al Huda untuk anak yatim dan anak miskin dari kalangan anak-anak pelarian dan masyarakat miskin di Bosasso. Ada sebuah NGO Tempatan yang membantu mereka, sangat komited. Mereka perlukan dana untuk makanan dan sewa rumah. Aku cadang nak gunakan program Qurban untuk sponsor rumah perlindungan nie.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya, Refugee, Somalia, sukarelawan

Bersama Dr. Daud di Port Bossaso

Dr. Daud dah sampai ke Bossaso? Bukan, ini Dr. Daud Bossaso. Dia nie staf MRA Somalia. Kami bergambar kat Port Bossaso. UN guna port nie untuk bawa masuk makanan dan supply ke kawasan utara. Mana ada lanun sangat, dulu korang ingat tak yang panggil orang Bugis tu lanun sapa? Mat Salleh kan, cam tulah gak kat sini, depa panggil orang yang ganggu diaorang lanun… simple je.

Janganlah korang bayangkan Pelabuhan Kelang atau North Port tu, … ini Somalia lah, ini antara port terbaik yang diaorang ada, camana tempat yang port dia pun tak canggih boleh keluarkan lanun? Kalau ada sesapa nak hantar barang ke Somalia ikut Port Bossaso nie jangan risau, aku memang keturunan Bugis, kira lanun Malaya nanti aku “kow-tim” dengan lanun Somalia.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Bersama anak-anak pelarian di New Shabella, Bossaso

ADA orang kata aku ambil gambar duduk sebab nak melindungi sesuatu dari dalam tubuh badan aku, sampai hati diaorang cakap macam tu, dalam bahasa mahkamah ianya dikira tuduhan berniat jahat – Mala Fide.
Aku kenalah duduk nak bergambar dengan budak-budak, nanti aku tak masuk dalam “frame”. Tukang petik kamera tu dia akan petik je, dia bukan nak cari angle yang terbaik, jadi aku kena advise dia untuk gambar yang menarik, bukan senang nak mintak budak-budak tu bergambar dengan aku… diaorang tak biasa tengok orang lain selain yang sewaktu dengannya…

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Kem New Shabella di Bossaso

Sebaik saja mendarat, lepas semua proses visa dan hal yang berpatutan di airport aku minta untuk terus melawat ke Kem Pelarian, aku kata nanti tangguh-tangguh takut terlewat satu hari. Aku lupa nak bagitahu, ketika tiba dari Barbera, beg aku dan beg Sayed tak ikut sekali, entah kat mana sangkut beg kami berdua – Wallahualam. Tapi, aku dah bersedia dengan beg sandang yang bawak laptop n keperluan lain, cukuplah untuk survival 7 hari. Tapi yang sedih, ada kuih lidah buaya untuk aku raikan Syawal dalam tu…

Kem New Shabella nie dapat nama sebab kebanyakkan penduduk datang dari wilayah Shabella di Selatan Tengah dekat dengan Mogadishu tu, diaorang datang ke Bossaso sama ada berjalan kaki beribu kilometer, tumpang lori, tumpang kereta,naik keldai atau unta… bas ekspress dan keretapi takde disini…

Di Kem ni, MRA bantu bagi air bersih, kita bawa lori tangki dan isikan air penuh-penuh dalam tadahan air nie supaya senang pelarian ambil air nie… kami supply 21 lori sehari ke 32 kem pelarian disini (setiap kem ada giliran masing-masing) kita akan buat selama sebulan bermula dari 26hb Ogos 2011 yang lalu. Sebuah lori boleh angkut maksimum 8000 liter air.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Human Rights, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Pesawat untuk ke Bossaso

Pesawat Antropov ke Bossaso

Inilah pesawat buatan Russia, Antropov (iye ke?) yang akan membawa kami ke Bossaso. Takde sapa nak check aku ada visa atau tidak. Takde sapa peduli nak check aku bawa cecair ke, gunting ke, senapang ke, pistol ke. Takde sapa peduli aku nak bawa barang berat macamana pun, nak bawak anak gajah ke, nak bawak mak gajah ke, nak bawak katil ke hahahahahahahahaha

Yang paling best, pesawat ni tak leh hidup, dekat setengah jam, lepas pilot, engineer, repair…aku tengok dia main sambung-sambung wayar je, cam nak bagi lampu kereta menyala… pakai skru drebar je..

Bila dah diudara, semua orang asyik berkipas je, rupanya aircond tak leh function, aku tak tahan panas, dahlah puasa… tapi aku tertidur gak dengan peluh berjurai-jurai, dekat sejam pastu baru aircond function…

bersambung…

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Bencana Alam, Bencana Manusia, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan