Monthly Archives: February 2012

KENAPA CARI PASAL BAKAR AL QURAN?

Apabila Tentera Amerika sekali lagi menimbulkan ketegangan di Afghanistan dengan isu pembakaran Al Quran di Markas Tentera Udaranya di Bagram ianya jelas menunjukkan bahawa Amerika termasuk NATO tidak pernah belajar apa-apa mengenai toleransi agama dan langsung tidak menghormati sensitiviti masyarakat setempat.

Ianya menjadi satu teladan buruk dan seluruh dunia kini mempunyai persepsi bahawa Amerika memang tidak pernah ikhlas dalam menjalin hubungan dengan masyarakat Islam dimana sahaja didalam dunia ini, ditambah dengan layanan kelas kedua kepada penduduk Islam di Amerika sendiri, dunia semakin pasti bahawa Amerika tidak pernah jujur dan serius dalam segala tindakannya yang bersangkutan dengan Islam dan umatnya.

Menyeret Presiden Obama untuk meminta maaf kepada Presiden Hamid Karzai adalah langkah paling akhir yang mampu difikir oleh pasukan PR di Rumah Putih bagi memulihkan keadaan yang semakin menegang di bumi yang pernah membenamkan negara Kesatuan Sosialis Soviet Russia (USSR). Akan tetapi Obama sendiri tahu bahawa Hamid Karzai tidak mempunyai apa-apa kuasa di luar tembok kota Kabul. Malah, Hamid Karzai hanya berkuasa di waktu siang sahaja di Kabul, di malam belum tentu siapa yang berkuasa di situ.

Terdahulu, dunia tergamam dan tentera Amerika telah dikecam hebat gara-gara anggota Marinnya kelihatan didalam satu paparan video disebuah laman maya sedang melakukan sesuatu yang jelas bertentangan dengan Konvensyen Geneva iaitu mengencing keatas mayat-mayat yang didakwa sebagai mayat anggota Taliban yang terbunuh didalam pertempuran. Perbuatan menghina dan memalukan mayat adalah sesuatu yang dikutuk didalam agama Islam, justeru perbuatan itu dianggap sebagai biadap dan dikira menghina Islam. Rakyat Afghanistan menjadi berang lantas mereka merusuh dan mendesak agar mereka yang terlibat diambil tindakan yang sewajarnya. Pemerintah tentera Amerika tidak punya banyak pilihan melainkan menjatuhkan hukuman setimpal kepada para tentera yang mengencing mayat-mayat tersebut.

Sebelum pada itu, tentera Amerika juga telah membangkitkan kemarahan penduduk tempatan apabila mereka memilih untuk mengaibkan mayat anggota Taliban yang terbunuh dalam satu pertempuran di Gumbad, Kandahar dengan cara membakar mayat-mayat tersebut. Peristiwa pembakaran mayat-mayat ini telah didedahkan oleh seorang wartawan Australia yang turut serta didalam operasi ketenteraan tersebut ketika itu. Pegawai Pemerintah Amerika apabila dihubungi berhubung isu ini telah berdolak dalik dengan menyatakan bahawa pembakaran mayat adalah dibenarkan dibawah Konvensyen Geneva bagi tujuan hygiene dan keagamaan. Lebih ironi lagi, mayat-mayat tersebut telah dihadapkan ke Mekah ketika dibakar.

Insiden demi insiden yang tercetus dikatakan berpunca daripada kecuaian pihak pemerintah tentera Amerika dalam memahamkan anggotanya mengenai budaya dan sensitiviti penduduk tempatan. Tetapi kepada penulis, ianya tidak begitu. Apa yang berlaku, sejujurnya adalah, Tentera Amerika tidak dapat menyorokkan pendirian sebenar mereka terhadap rakyat Afghanistan, pastinya, mereka masih dan tetap percaya bahawa serangan ke atas World Trade Centre direncanakan oleh pengganas yang menghuni dikawasan dunia yang serba mundur lagi gersang ini. Kebencian dan dendam ini diterjemahkan melalui tindakan dan layanan yang diberikan kepada rakyat Afghanistan melalui beberapa siri penghinaan yang bertali arus tanpa henti.

Penulis mempunyai pengalaman bergaul bersama masyarakat Afghanistan yang terdiri dari suku kaum Pashtu, Hazara, Uzbek dan lain-lain lagi di Afghanistan, juga bersama para pelarian Afghan yang mendiami pelbagai kem-kem pelarian dan penempatan pelarian di sepanjang sempadan Afghanistan-Pakistan, di Peshawar dan di wilayah Ningarhar. Penulis pernah berada di wilayah Afghanistan seperti Sherbagan, Jowjzan, Ningarhar, Parachinar, Kabul, pernah juga melalui Khyber Pass dan Salang Pass yang mahsyur itu.

Penulis berpengalaman mengembara dan bermusafir bersama mereka, memahami hati budi mereka dan budaya mereka. Penulis juga sempat merasakan keempat-empat musim di Afghanistan. Disini penulis suka untuk berkongsi serba sedikit mengenai masyarakat Afghan yang penulis kenali.

Masyarakat Afghanistan adalah satu masyarakat yang didominasi oleh kaum lelaki. Keputusan penting di buat oleh lelaki dan perlu dipatuhi. Menjadi anak lelaki merupakan suatu rahmat dan kelebihan bagi sesebuah keluarga. Anak perempuan kadangkala tidak termasuk didalam hitungan anak-anak yang mereka miliki. Kelahiran anak lelaki amatlah meriah dan diraikan manakala kelahiran anak perempuan adalah sepi dan seringkali ibu yang melahirkan dicerca kerana melahirkan bayi perempuan. Layanan kelas kedua kepada kaum wanita dianggap sudah baik daripada dilayan sebagai hamba abdi.

Golongan berpendidikan tinggi terutamanya di bidang agama sering dilantik menjadi pemimpin. Mereka juga sering diangkat bagi mengetuai dan menggerakkan sebarang organisasi. Nasihat mereka diperlukan dalam setiap tindakan. Ada kalanya mereka ini membantu membangunkan komuniti dan ada kalanya mereka juga menjadi sebahagian daripada kerosakan besar didalam komuniti.

Mereka mengamalkan Mazhab Hanafi dalam semua amalan agama mereka, terdapat sebahagian kecil yang mengamalkan Mazhab Shafie dan menjadi pengikut Syiah. Mereka amat fundamental dalam perlaksanaan agama. Perkara yang dikira furu’ dalam masyarakat kita boleh menjadi perkara asas dalam masyarakat mereka. Pada mereka orang lelaki Muslim yang tidak berjanggut tidak sempurna Islamnya, malah ada yang taksub mengatakan siapa yang tidak berjanggut adalah bukan Islam. Mereka kuat bersolat, solat sunat sebelum dan sesudah solat fardhu, paling kurang ialah empat rakaat dan mereka menganggap seolah-olah solat sunat itu solat wajib.

Dari segi keselamatan, boleh dikatakan hampir 100% setiap rumah Afghanistan memiliki senjata api, jika bukan AK-47 mungkin sepucuk pistol tersorok dimana-mana didalam rumah tersebut. Mereka kebiasaannya hidup didalam suasana “extended family”, dimana kesemua ahli keluarga dari berbagai generasi akan tinggal sekali dan saling bergantung antara satu sama lain. Ahli keluarga lelaki yang tertua dan masih sihat akan menjadi ketua keluarga.
Dalam perbualan, samada serius atau santai, sekiranya anda seorang lelaki, jangan sebut apa-apa mengenai orang perempuan. Ini merupakan satu pantang utama dalam budaya mereka. Bercerita tentang adik perempuan, kakak, makcik atau mana-mana saudara perempuan adalah perbuatan tercela yang akan menyebabkan mereka marah. Ianya kelihatan agak keterlaluan dan melampau, tetapi ianya merupakan satu nilai yang digunapakai dan diterima oleh rata-rata semua masyarakat Afghanistan. Jadi, jangan mengundang masalah dengan bertanya tentang adik perempuan atau kakak sesiapa secara terbuka didalam apa jua majlis.

Apa yang sebenarnya ingin penulis maksudkan ialah bahawa masyarakat Afghanistan disamping keramahan, keterbukaan dan kemesraan mereka dalam persahabatan, mereka mengamalkan satu budaya yang begitu tertutup, konservatif yang diwarisi sejak sekian lama. Mereka amat berpegang teguh kepada kepercayaan yang dianuti dan mereka telah terbukti sanggup bergadai nyawa bagi memelihara kesucian dan kemuliaan agama. Dan, perkara ini telah berjalan sejak sekian lama dan telah menjadi ciri-ciri bagi seorang Afghan.

Kesimpulan yang boleh penulis nukilkan, sekiranya Amerika masih lagi mahu mencuba-cuba untuk melakukan provokasi melampau di bumi Afghanistan, mereka jangan terkejut melihat penduduk dari seluruh Afghanistan bersatu dan menentang mereka, tanpa perlu Al Qaeda dan Taliban campurtangan, mereka akan bangkit bersatu mengusir Amerika dari bumi Afghanistan. Mereka telah buktikan dengan menghalau British dan Russia suatu ketika dahulu. Amerika sedang menunggu detik masanya sahaja.

SHAHRUL PESHAWAR, menulis dari Gombak

Advertisements

4 Comments

Filed under 1

KUASA KETIGA menentukan siapa naik dan siapa turun

KUASA KETIGA… ramai orang dah mula berkata tentang KUASA KETIGA atau dalam bahasa penjajahnya “THIRD FORCE”. Semakin dekat dengan PRU 13, semakin banyaklah pihak yang mengaku mewakili KUASA KETIGA tampil membuat bermacam dakwaan.

Debaran dan bahang pilihanraya semakin hari semakin terasa panas. Sesiapa sahaja yang berdaftar dan menjadi ahli mana-mana parti politik tugasnya sekarang ialah buat “marketing”. Yang akan jadi PACA pun dah mula berkursus dan mula buka mukasurat mengenai Pooling Agent dan Counting Agent.

Ramai yang dah ready gambar terbaru, kalau yang muslim mesti ada sekeping gambar pakai songkok atau kopiah. Ada yang dah buat setting poster masing-masing. Yang parti nak keluarkan tu cerita lain, yang sendiri punya lain. Menang atau kalah cerita lain.

Ramai juga penulis-penulis upahan yang akan mendapat projek untuk penulisan mengenai seseorang tokoh tertentu, akan mula keluar majalah-majalah nyamuk menceritakan kebaikan dia seorang dan semua orang tak betul. Akan keluar juga majalah-majalah atau akhbar yang cuba sabotaj tokoh tertentu dan parti-parti lain.

Dengan kecanggihan IT, lagilah haru. Pasti ada gambar tokoh-tokoh tertentu dengan perempuan, tengah minum arak lah, kena tangkap kat dangdut lah… kalaupun bukan tokoh tu, mungkin anak dia akan jadi mangsa, ataupun isterinya, ataupun adik beradiknya… tapi kalau semua dah tak ada, orang gaji pun boleh jadi modal jugak. Paling dahsyat, akan ada gambar-gambar super impose muncul dengan pelbagai aksi dan konotasi, bersikap memaksa orangramai untuk bersetuju dengan apa yang mereka paparkan.

Berbalik kepada cerita THIRD FORCE. Siapakah First Force atau Kuasa Pertama? Kuasa Pertama ni selalunya disabitkan kepada existing government, atau pemerintah sedia ada. Dalam bahasa politik di Malaysia – Kuasa Pertama ni ialah Barisan Nasional (BN). Kita harus melihat Kuasa Pertama ini sebagai satu entiti politik dan bukannya segala macam jentera kerajaan dan institusi yang ditubuhkan oleh kerajaan. Kuasa Pertama ialah parti yang memerintah, yang menguasai kerajaan, dan dalam konteks aku ialah mereka yang memenangi pilihanraya.
Jangan pertikaikan pilihanraya tu adil ke berat sebelah ke, ada pakai hantu, jin, jembalang… itu semua tidak diambil kira. Aku tak nak pertikai perjalanan pilihanraya, aku nak cerita pasal KUASA-KUASA tu saja.
Siapa pula Second Force? Kuasa Kedua? Mereka ialah kelompok utama yang menentang First Force. Kelompok yang mampu memberikan cabaran kepada Kuasa Pertama. Dalam bahasa mudahnya kalau First Force tewas dalam pilihanraya, Second Forcelah yang akan mengambil alih dan meneruskan pemerintahan.

Di negara maju kewujudan First dan Second Force ni bagus sekali peranannya, ianya dapat mewujudkan tahap integriti yang tinggi dikalangan penggerak kedua-dua force ini, disamping mereka lebih jujur, ikhlas dan cerdik dalam melakukan sesuatu agar tidak kehilangan undi daripada rakyat terbanyak.

Di Malaysia, First Force dan Second Force ni tak leh duduk sekali. Ada saja yang tak kena. Rakyat terbanyak, terutamanya yang tidak menjadi ahli kepada mana-mana parti tetapi memahami konsep demokrasi iaitu pilihanraya akan membuat keputusan terhadap calon yang mereka senangi. Jadinya kedua-dua force ini akan saling bersaing untuk memenangi hati dan minda rakyat terbanyak.

Sekarang, siapa pula Third Force atau Kuasa Ketiga. Kelompok ini kebiasaannya adalah entiti bebas yang berpengaruh, tidak terikat pada mana-mana force secara mutlak, bukan sebuah badan berkepentingan ekonomi, mempunyai kredibiliti tersendiri, kewujudan dan perjuangannya diketahui oleh rakyat terbanyak. Mempunyai reputasi dan nama yang harum dalam disiplin atau lapangan yang diceburinya. Third Force ini sewajibnya mengamalkan dasar non partisan.

Third Force juga menurut saya bukan mana-mana ahli politik yang kecewa dengan perjuangannya. Third Force mempunyai ruang pengaruh yang besar, berupaya untuk menyampaikan idenya kepada khalayak tanpa banyak “red tape”. Pemimpin didalam Third Force juga mesra alam dan mesra rakyat. Gembira ketika rakyat senang dan berada disisi ketika rakyat menghadapi kesukaran.

Masih ada kah lagi kuasa Third Force ini didalam masyarakat Malaysia hari ini? Third Force ini bukan menunding jari tugasnya, tetapi ia tampil memberikan jalan penyelesaian kepada kemelut yang melanda. Third Force tidak gila kepada publisiti dan iklan-iklan tidak berbayar di tepi-tepi jalan, atau menaikkan slogan-slogan tertentu bagi meraih sokongan dan mendapatkan perhatian.

Third Force bertindak sebagai pemudahcara – membantu proses penyelesaian. Third Force tidak berminat dengan pertelingkahan dan sandiwara mereka yang keliru. Third Force ini melihat masalah ummat sebagai penanda arasnya… Third Force tidak gentar pada sebarang ugutan dan tidak pernah khuatir dengan mana-mana pihak.
Third Force juga mempunyai pengaruh besar serta berperanan memastikan pilihanraya kali ini dimenangi oleh BN atau PAKATAN. Siapakah Third Force ini?

SHAHRUL PESHAWAR
Kg. Baru

Leave a comment

Filed under 1

Sudan allows some overseas participation in conflict-torn state


The Sudanese government has agreed to involve some U.N. agencies and other international aid groups in assessing humanitarian needs in the state of South Kordofan.

The announcement, made on Sunday (Feb. 19) by social welfare minister Amira Al-Fadil, is the latest concession of the Sudanese government to international pressure to give foreign aid agencies greater access to the conflict-torn states of South Kordofan and Blue Nile.

The minister did stress that the United Nations and its partners must abide by conditions set by the Sudanese government and local officials of South Kordofan, the Sudan Tribune reports. International agencies will also have no direct involvement in aid delivery, the news agency adds.

Al-Fadil’s announcement came as U.N. Undersecretary-General for Humanitarian Affairs Valerie Amos released a statement where she expressed concern over the deteriorating humanitarian situation in the two Sudanese states. She urged the Sudanese government and the rebel group Sudan People’s Liberal Movement-North to heed a joint proposal by the United Nations, African Union and the Arab League for immediate aid access to South Kordofan and Blue Nile.

http://www.devex.com/en/blogs/the-development-newswire/sudan-allows-some-foreign-aid-involvement-in-conflict-torn-state

KOMEN

Selatan Sudan dan Sudan adalah dua negara yang aku jangka akan menghasilkan banyak konflik dan persengketaan, pertamanya, penubuhan Selatan Sudan adalah sesuatu yang sukar sebenarnya untuk diterima oleh penduduk Sudan. Kedua, asas agama pemerintah juga menjadi satu aspek dimana pemberitaan, pelaporan, huluran bantuan dan sebagainya akan sentiasa menjadi berat sebelah. Ini adalah bibit awal, dan aku tak terkejut, US akan turut campur tangan dalam sedikit masa lagi…

SHAHRUL PESHAWAR

Leave a comment

Filed under 1

Sports ministry denying Suu Kyi access to stadiums

Chiang Mai (Mizzima) – The Burmese government is throwing up obstacles to prevent the National League for Democracy (NLD) from booking sports stadiums for campaign rallies by opposition leader Aung San Suu Kyi.

NLD campaign manager Nyan Win told a press conference on Monday in Rangoon that government sports minister Tint San is disrupting the NLD electoral campaign because the ministry will not allow access to book football stadiums, which are necessary to hold the large crowds that Suu Kyi attracts wherever she campaigns.

Government officials have repeatedly claimed that the April 1 by-election would be free and fair, a specific requirement sought by the international community prior to removing sanctions on the military-dominated government which says it is moving toward democracy. The NLD party is contesting for 48 seats in the by-election, and Suu Kyi said she plans to campaign across the country.

NLD spokesperson Ohn Kyaing said Suu Kyi wanted to deliver a speech at Pyapon Stadium in Irrawaddy Region on February 17, but the Sports Ministry would not make the stadium available and she was forced to deliver her speech at Thelgwin on the outskirts of Pyapon.

Talking about the ministry’s actions, Suu Kyi said in her speech in Thelgwin that such actions will damage the government’s credibility, especially with the international community which is carefully monitoring the by-election campaign.

The ministry also sent the NLD a letter rejecting its request to speak on February 15 at the Hlegu Football Stadium in Rangoon Region. Suu Kyi was permitted to use the stadium after the Union Election Commission (UEC) mediated between the two sides. A similar case involved Suu Kyi’s trip to Pathein in Irrawaddy Region in the first week of February, Ohn Kyaing told Mizzima.

On February 4, Suu Kyi was forced to postpone her planned campaign trip to Mandalay because the authorities said the Myanmar Football Federation refused to rent the Bahtoo football stadium for a speech.

The NLD applied on February 17 to the Mandalay Region Sports Department to use the stadium located near Mandalay Mountain, but the authorities did not reply, said Myo Naing, an NLD official from Mandalay Region.

The UEC has been informed about the issue, but so far it has not taken any preventive action, said Ohn Kyaing.

Minister Tint San is the owner of A.C.E Construction Company. In the 2010 general elections, he won a Lower House seat in Myaungmya Township as a Union Solidarity and Development Party candidate. In March 2011, he resigned to become Minister of Hotels and Tourism and Sports Minister.

In the April 1 by-election, Dr. Phyo Ko Ko Tint San, a son of Minister Tint San, is a candidate for a seat in the Myaungmya Township constituency. The NLD candidate is Mann Johnny.

Meanwhile, at the NLD press conference on Monday, Nyan Win said Upper House MP Dr. Myat Nyar Na Soe has resigned from the National Democratic Force to become an NLD member.

http://networkedblogs.com/ubZLL

Leave a comment

Filed under 1

SOUTH SUDAN: Worsening food crisis

JUBA, 20 February 2012 (IRIN) – An already dire food situation in South Sudan could deteriorate amid growing economic problems, food shortages and a mass influx of people fleeing Sudan in the next two months, agencies warn.

The UN World Food Programme (WFP) and Food and Agricultural Organization (FAO) said that in South Sudan’s first year of statehood, half the population of about nine million people could face hunger.

Their Crop and Food Security Assessment report shows that for 2012, 4.7 million people will be food-insecure, up 1.4 million from last year, and the number of severely food-insecure will hit almost one million from 900,000 in 2011.

South Sudan will only produce about half the food it needs, with a cereal deficit of 470,000MT due to erratic rains and internal conflict displacing many away from fields.

Last month, a huge wave of ethnic violence in South Sudan’s largest state, Jonglei, affected more than 140,000 people and until peace talks are organized, the situation remains precarious.

In addition to a poor harvest, huge waves of returnees from Sudan or refugees fleeing violence across the border have compounded food shortages.

“If conflict continues to cause major population displacements and food prices keep rising, the report estimates that the number of people who are severely food-insecure could double,” a joint FAO-WFP statement warned.

“This is a rapidly approaching crisis that the world cannot afford to ignore,” said Chris Nikoi, WFP’s country director in South Sudan.

South Sudan’s Minister of Humanitarian Affairs, Joseph Lual Achuil, urged people to try to salvage what they could from the planting season before the rains come or 1.7 million people would be “severely affected by starvation”.

“If we don’t do our best in order to rescue the situation now, 4.7 million will be without food, and if they are without food before the rain, after the rain what is going to happen? We are going to have a disaster,” he said.

Time and money running out

Food prices have skyrocketed since major trading partner Sudan closed its border months before South Sudan gained independence, with food from neighbouring countries hit by rising fuel prices, transportation costs and illegal taxation.

George Mabany, an aid worker in Bentiu, state capital of the oil-rich Unity state near Sudan’s border, said prices had tripled since May, when Sudanese troops occupied the contested region of Abyei and the borders closed.

Mabany said 1kg of grain had doubled in price to 100 pounds (US$28) as all food was now being trucked up from Uganda. The price of 50kg of sugar had tripled to 85 pounds ($24), he said.

Items such as eggs and onions were no longer available and while the market had a small amount of fruits and vegetables, nobody could afford them.

Depreciation of the South Sudanese pound has also caused a hike in prices. Dependent on oil for 98 percent of its revenues, South Sudan’s decision in late January to halt oil production in a bitter row with Sudan over transit fees could spark rampant inflation.

WFP only has about a third of the $250m needed to reach a planned 2.7m people this year, and only has a few months until the rains start to bring in enough food before large parts of the country are inaccessible by truck.

“Come May, the logistics capacity of moving large stocks around doesn’t exist any more because of the rains and the poor logistics of the country,” said Ramiro Lopes da Silva, deputy director of WFP. “At the moment, we don’t have enough money even for what we have planned already.”

“The situation is dire, and we are doing everything we can to be ready, but we are running out of time,” Nikoi said.

Fleeing starvation

Up to 500,000 people in two of Sudan’s war-torn border states could flee southwards when the rains come and there is nothing left from last year’s poor harvest.

Conflict broke out in South Kordofan in June when government forces clashed with those formerly loyal to South Sudan, and spread to neighbouring Blue Nile in September.

Sudan President Omar al-Bashir has refused to allow aid agencies into conflict areas, and frequent aerial bombardment and violence have forced more than 417,000 people to flee their homes and fields, according to the UN.

Some 80,000 people have already crossed into South Sudan, many suffering from malnutrition, malaria and pneumonia after months of hiding in the bush and scavenging food.

Princeton Lyman, US envoy to the two Sudans, has warned of an imminent famine if there is no intervention.

“What you have now is a sense of urgency. In a couple of months we are in what is typically the hunger season, both in Sudan and South Sudan, and obviously the impact on those populations is potentially very serious,” Da Silva said.

Rights group Amnesty International said that even six months ago, people scattered in the bush were surviving on dwindling food supplies and wild fruits.

“Civilians continue to live in precarious conditions with insufficient food, shelter or access to healthcare and in fear of being bombed. It is essential for the civilian population from these two areas to receive impartial humanitarian assistance,” AI’s UN ambassador Renzo Pomi said.

“There is a sense of urgency that the window for an effective intervention with the populations where they are is narrowing,” said Da Silva on negotiations with the North.

WFP has also been stopped from accessing stocks in Sudan to bring south of the border, so it is trucking food all the way from the Kenyan port of Mombasa.

Fears of mass deportations

Aid agencies are also extremely concerned about the fate of up to 700,000 southerners still thought to be living in the north, who face a deadline to get legal or get out by 8 April.

As relations sour between the two nations, there are fears that hundreds of thousands of people could descend on the impoverished south within months.

But provisions for how southerners can legalize themselves have yet to be made, while Khartoum has closed the port of Kosti where barges packed with thousands of people leave for the South.

South Sudan says trains have also been prevented from leaving, while the other options of flying and trucking people through dangerous territory filled with mines are unworkable for the numbers and time limit.

The UN has appealed for $763m for South Sudan in 2012, but says more will likely be needed with the expectation of more crises, while aid agencies are already struggling with the current caseload.

“Of course we’re not ready for any kind of major movement from the north to south, considering what we’re dealing with in South Sudan already – capacity is already extremely stretched,” UN Emergency Relief Coordinator, Valerie Amos, said recently.

“I think that everyone needs to recognize that if we do have to face those challenges in the next two to three months, our resources will be extremely stretched,” she added.

http://www.irinnews.org/report.aspx?reportid=94908

Leave a comment

Filed under 1

New security guidelines cut relief hours in Pakistan

The spate of aid worker kidnappings in Pakistan is impeding relief work in the country.

Relief agency managers in flood-hit central Pakistan said local security forces have limited the working hours of nongovernmental organizations in rural communities. The security measure was brought about by the spate of kidnappings in the country, most notably the abduction last month of a Dutch and Italian national working for German NGO Welthungerhilfe.

Iqbal Shah, who oversees Save the Children’s work in the districts of Dera Ghazi Khan, Muzaffargarh and Rajanpur in Punjab province, said new security guidelines, such as returning to Multan by dusk, have become a “necessity.” He said it made humanitarian programs “very difficult” to deliver.

Insecurity in the country has also put badly needed programs in jeopardy. Shah said a major donor who would have sponsored a new child-protection program canceled its visit to the country because of the kidnappings.

http://www.devex.com/en/blogs/the-development-newswire/kidnappings-pose-relief-problems-in-pakistan

2 Comments

Filed under 1

Bina Kerjaya Bersama MRA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kami sedang mencari seorang Kerani Akaun untuk membantu tugasan di MRA yang semakin rancak.

Hubungi saya untuk maklumat terperinci.

SHAHRUL PESHAWAR

2 Comments

Filed under 1