Category Archives: Belasungkawa

Syarikat ni sure tak boleh survive kat Malaysia


Kalau kat Malaysia, sapa pun tak akan ambil spare part dari syarikat nie.
Client pun tak nak, cabut lari punya…

Tapi ini Somalia, tak de hal lah bro…

Shahrul Peshawar, Bossaso

Advertisements

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Peta Dimana, Refugee, Somalia

Bila lepas saja, sebutlah Alhamdulillah


Ada satu kawasan maut di dalam perjalanan dari Bossaso ke Gardo. Terletak di dalam kawasan berbukit bukau, semacam jalan nak Genting, Freaser dan Janda Baik. Berselekoh tajam sepanjang masa. Khabarnya setiap hari, mesti berlaku kemalangan, kalau tak eksiden sesama kereta, pastilah ada kereta yang terbabas atau hilang kawalan pemanduan.

Hinggakan, kebanyakkan pemandu dan pengguna jalanraya apabila sahaja merentasi kawasan ini, mereka akan mengucapkan kalimah Alhamdulillah. Dan hari ini, ada satu kawasan atau pekan kecil, siap dengan masjid, pusat kesihatan, restoran (gerai je) didirikan disini, disatu pekan yang dikenali oleh semua orang sebagai pekan Alxamdulillah (baca sebagai Alhamdulillah).

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Peta Dimana, Refugee, Somalia, sukarelawan

Rumah Perlindungan Al Huda, Bossaso

Inilah rumah perlindungan Al Huda untuk anak yatim dan anak miskin dari kalangan anak-anak pelarian dan masyarakat miskin di Bosasso. Ada sebuah NGO Tempatan yang membantu mereka, sangat komited. Mereka perlukan dana untuk makanan dan sewa rumah. Aku cadang nak gunakan program Qurban untuk sponsor rumah perlindungan nie.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya, Refugee, Somalia, sukarelawan

Bersama Dr. Daud di Port Bossaso

Dr. Daud dah sampai ke Bossaso? Bukan, ini Dr. Daud Bossaso. Dia nie staf MRA Somalia. Kami bergambar kat Port Bossaso. UN guna port nie untuk bawa masuk makanan dan supply ke kawasan utara. Mana ada lanun sangat, dulu korang ingat tak yang panggil orang Bugis tu lanun sapa? Mat Salleh kan, cam tulah gak kat sini, depa panggil orang yang ganggu diaorang lanun… simple je.

Janganlah korang bayangkan Pelabuhan Kelang atau North Port tu, … ini Somalia lah, ini antara port terbaik yang diaorang ada, camana tempat yang port dia pun tak canggih boleh keluarkan lanun? Kalau ada sesapa nak hantar barang ke Somalia ikut Port Bossaso nie jangan risau, aku memang keturunan Bugis, kira lanun Malaya nanti aku “kow-tim” dengan lanun Somalia.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Bersama anak-anak pelarian di New Shabella, Bossaso

ADA orang kata aku ambil gambar duduk sebab nak melindungi sesuatu dari dalam tubuh badan aku, sampai hati diaorang cakap macam tu, dalam bahasa mahkamah ianya dikira tuduhan berniat jahat – Mala Fide.
Aku kenalah duduk nak bergambar dengan budak-budak, nanti aku tak masuk dalam “frame”. Tukang petik kamera tu dia akan petik je, dia bukan nak cari angle yang terbaik, jadi aku kena advise dia untuk gambar yang menarik, bukan senang nak mintak budak-budak tu bergambar dengan aku… diaorang tak biasa tengok orang lain selain yang sewaktu dengannya…

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Di Minda Saya, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Kem New Shabella di Bossaso

Sebaik saja mendarat, lepas semua proses visa dan hal yang berpatutan di airport aku minta untuk terus melawat ke Kem Pelarian, aku kata nanti tangguh-tangguh takut terlewat satu hari. Aku lupa nak bagitahu, ketika tiba dari Barbera, beg aku dan beg Sayed tak ikut sekali, entah kat mana sangkut beg kami berdua – Wallahualam. Tapi, aku dah bersedia dengan beg sandang yang bawak laptop n keperluan lain, cukuplah untuk survival 7 hari. Tapi yang sedih, ada kuih lidah buaya untuk aku raikan Syawal dalam tu…

Kem New Shabella nie dapat nama sebab kebanyakkan penduduk datang dari wilayah Shabella di Selatan Tengah dekat dengan Mogadishu tu, diaorang datang ke Bossaso sama ada berjalan kaki beribu kilometer, tumpang lori, tumpang kereta,naik keldai atau unta… bas ekspress dan keretapi takde disini…

Di Kem ni, MRA bantu bagi air bersih, kita bawa lori tangki dan isikan air penuh-penuh dalam tadahan air nie supaya senang pelarian ambil air nie… kami supply 21 lori sehari ke 32 kem pelarian disini (setiap kem ada giliran masing-masing) kita akan buat selama sebulan bermula dari 26hb Ogos 2011 yang lalu. Sebuah lori boleh angkut maksimum 8000 liter air.

Shahrul Peshawar

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Alam, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Human Rights, Humanitarian, IDP, Inilah dunia, Refugee, Somalia, sukarelawan

Ke Barbera, Somaliland

Inilah pesawat yang aku naik dari Dubai ke Barbera. Pesawat nie kecik je, aku terhimpit dengan sorang pompuan Somalia, seksa gaklah aku dibuatnya, tapi apa nak buat… buat-buat tertido ajelah.

Dalam pesawat nie, aku tak paham sepatah pun tulisan dia, tapi sebab selalu naik flight aku boleh agaklah apa nak buat kalau berlaku sesuatu…

Shahrul Peshawar..

Leave a comment

Filed under Belasungkawa, Bencana Manusia, Di Minda Saya, Humanitarian, IDP, Refugee, Somalia, sukarelawan